IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Австрия: OMV няма да оттегли подкрепата си за „Северен поток 2“

Заплахите на САЩ няма да променят виждането на австрийската компания, категоричен е президентът на страната Александър Ван дер Белен

21:30 | 15.05.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрийската компания OMV не възнамерява да се оттегли от руския газов проект "Северен поток 2" въпреки заплахите със санкции на САЩ. Това заяви днес австрийският президент Александър Ван дер Белен след среща с руския си колега Владимир Путин, информира ДПА. 

Строящият се в момента "Северен поток-2" е разширение на вече действащия "Северен поток", който пренася газ от Русия пряко до Германия по дъното на Балтийско море.

САЩ твърдят, че проектът подкопава енергийната сигурност на Европа.

Според Украйна газопроводът, който намалява нуждата на Русия да пренася газ през украинска територия, противоречи на усилията на ЕС да окаже натиск върху Москва за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Австрия е сред малкото европейски страни, с които Русия има традиционно топли отношения през последните години въпреки противоречията около кризата в Украйна.

Австрия не вижда причина да купува американски втечнен природен газ предвид високата му цена, заяви пред медии Ван дер Белен.

От друга страна Владимир Путин даде висока оценка на "последователната позиция на австрийската страна в подкрепа на този проект, насочен към осигуряване на енергийната сигурност на целия евразийски континент".

"Австрия не е най-голямата страна в света, но за защитата на нейните национални интереси (от натиска на САЩ) в този случай не са необходими нито ядрени оръжия, нито територия. Нужна е само политическа воля", подчерта руският президент.

Като отбеляза, че енергетиката е ключова сфера на взаимодействието между Москва и Виена, Путин посочи, че миналата година австрийските потребители са получили рекорден обем руски газ - над 12 млрд. кубични метра. Той отбеляза и над 40-процентния ръст на търговията между Русия и Австрия през миналата година, предаде ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
В первом квартале 2019 года покупки Турцией российского газа достигли минимальных значений за последние 10 лет, сообщили в Газпроме.Импорт российского газа сократился с 7,917 млрд кубометров до 4,522 млрд кубометров по сравнению с аналогичным периодом 2018 года, передает Интерфакс.Эти показатели были ниже только в первом квартале 2010 года, когда Турция импортировала 4,323 млрд кубометров. Отмечается, что страна поражена валютным и экономическим кризисом, который существенно влияет на покупательскую способность. Вместе с тем Анкара увеличивает закупки газа у Азербайджана и импорт СПГ на мировом рынке. Копирах този днешен материал на друго място, но ще се повторя. русия построи турски, а той се оказа ненужен. През най-зимните четири месеци на годината-4,3 млр. куб метра. Предполагам за цялата година около 12 млр куб метра. Това е малко повече от капацитета на Син поток, Турски се оказа едни големи руски празни приказки. Със Северен поне според мен ситуацията е аналогична. Руснаците са продали дялове от находища на компанията. Обещават и ако се осъществи Северен-2, тя да се продава в Европа през него. Затова и са тези приказки за " скъпата" американска газ, въпреки че втечнената отдавна е по-евтина от тръбната. Австрия е напусната от руските войски през 1955 година. Доста австрийски фирми са заченати с КГБ капитали. Не ме изненадва и факта, че ОМВ е основана,... ха 1956 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още