IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Забавяне в икономиката ще има, но без да се стига до рецесия

Ръководителят на МВФ подчерта, че сега световната икономика трябва да се ускори, но бавно

10:44 | 16.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Растежът на световната икономика ще се забави, но не става дума за рецесия, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард на Астанинския икономически форум, който се провежда в столицата на Казахстан, съобщава БТА. 

„Ако през последните две години виждахме как 75% от световната икономика ускоряват темпа, то през 2019 година виждаме, че 70 процента от глобалния брутен вътрешен продукт започват да се забавят“, посочва Лагард, като добавя: „Не става дума за рецесия, но има забавяне. Надяваме се, че няма да има финансово "затягане на коланите" и няма да има допълнителни рискове, възпрепятстващи растежа - например международно напрежение и по-специално между САЩ и Китай“.

Ръководителят на МВФ подчерта, че сега световната икономика трябва да се ускори, но бавно.

През април Фондът понижи прогнозата си за растежа на световната икономика за 2019 година с 0,2 процентни пункта до 3,3 на сто. Оценката за 2020 година бе запазена на равнище 3,6 на сто, както бе и през 2018 година.

Investor.bg припомня, че през изминалия месец финансовите министри на и централните банкери на страните от Г-20 прогнозираха, че глобалната икономика ще активизира своя растеж по-късно тази година с подкрепата на централните банки по света и благоприятното развитие на американско-китайските търговски преговори.

Според тях глобалната икономика е загубила инерция тази година, но те очакват тя да поеме нагоре през втората половина на годината в условията на благоприятна парична политика, следвана от централните банкери.

Въпреки тези очаквания преговорите между Вашингтон и Пекин поеха рязко в друга посока през тази седмица, след като двете страни ескалираха напрежението помежду си, увеличавайки обхвата на своите мита.

Миналият петък администрацията на американския президент увеличи налозите върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 10 на 25%, като това действие беше последвано в понеделник от решението на Пекин да наложи мита върху допълнителен набор от американски продукти за 60 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
V.At.
преди 4 години
През далечната 1938 година също са се успокоявали, че рецесията е избягната.И през 1939 не е имало рецесия, но пък не е било това проблемът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Да се успокояваме и приспиваме... Стар похват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още