IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на САЩ срещу Huawei помрачи частично настроенията на борсите в Азия

Японският индекс Nikkei 225 изгуби над 125 пункта от стойността си, като местните автомобилни концерни реагираха различно на отлагането на митата върху колите

11:20 | 16.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от борсовите индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия на зелена територия, като инвеститорите отново поглеждат с тревога към търговските отношения между Вашингтон и Пекни, след като стана ясно, че администрацията на американския президент е забранила на технологичния гигант Huawei достъп до телекомуникационните мрежи в САЩ, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite напредна със 17,03 пункта, или 0,58%, до 2955,71 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng напредна с 86,82 пункта, или 0,31%, до 28 355,53 пункта.

Индексът на сините чипове на Токийската борса Nikkei 225 отчете спад от 125,58 пункта, или 0,59%, до 21 062,98 пункта.

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 1,20% до 2067,69 пункта.

Австралийският показател ASX 200 отбеляза ръст от 43,60 пункта, или 0,69%, до 6327,80 пункта.

По-рано днес администрацията на Доналд Тръмп нанесе удар на китайската Huawei Technologies, забранявайки на компанията да купува ключови американски технологии без специално одобрение и забрани нейното оборудване да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност.

Взети заедно, двата хода заплашват възможността на Huawei да продължи да продава много от продуктите си, защото е зависима от американски доставчици. Решението на Тръмп представлява ескалация на кампанията, която американските власти водят срещу дружеството.

азия азия

В сряда стана ясно, че САЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили с шест месеца, което ще даде допълнително време на преговарящите страни дад достигнат до приемливо споразумение.

На фона на тази информация акциите на големите автомобилни концерни в Азия се търгуваха със смесени резултати. Книжата на Hyundai Motor поевтиняха с 0,39 на сто, докато тези на Kia Motors прибавиха към стойността си 0,95%.

В Япония акциите на Nissan поскъпнаха с 0,17 на сто, докато тези на Toyota поевтиняха с 1,04%.

Възобновената търговска война между САЩ и Китай продължава да оказва негативно влияние върху ръста на световната икономика.

В сряда Bloomberg съобщи, че производството в американските заводи е намаляло през април за трети път за последните четири месеца най-вече заради производството на машини и моторни превозни средства.

Индустриалната продукция в САЩ се е свила с 0,5% спрямо март, разминавайки се с консенсусната прогноза за запазване на растежа от предходния месец.

В същото време Китай отчете изненадващо по-бавен растеж на промишленото производство и продажбите на дребно през април, с което засили прогнозите, че властите в Пекин ще бъдат принудени да въведат допълнителни мерки за стимулиране на местната икономика на фона на ескалацията на търговската война със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още