IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастват съмненията за възстановяване на световната икономика

В САЩ продажбите на дребно неочаквано се понижиха през април, докато производството се сви за трети път за последните четири месеца

12:30 | 18.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ескалиращият търговски конфликт между САЩ и Китай заплашва да преобърне очакванията за възстановяване на глобалната икономика, пише в свой анализ Bloomberg.

Страховете, че компаниите ще отложат инвестициите си, а потребителите ще ограничат разходите, доведоха до поевтиняване на акциите през тази седмица, а доходността по двегодишните държавни ценни книжа се понижи до най-ниското си ниво от февруари 2018 г.

Световният растеж вече се забави и по-нататъшна слабост ще засили нежеланието на Федералния резерв и другите централни банки да повишат лихвените проценти, а може би дори ще ги прунудят да предоствят нови стимули. Morgan Stanley, която все още очаква сделката между САЩ и Китай, предупреждава за глобална рецесия и растеж от под 2,5% до 2020 г., ако двете най-големи икономики в света продължат да бъдат в конфликт.

„Точно когато се появиха предупредителни сигнали, че възстановяването е факт, търговското напрежение се възобнови като сериозна заплаха за бизнес цикъла“, коментира Четан Ахя, главен икономист в Morgan Stanley. Той освен това подчертава и негативния ефект върху бизнес доверието от продължаващия търговски конфликт.

Причините за безпокойството бяха очевидни в сряда, след като Китай обяви, че индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите са се забавили с повече от очакванията на анализаторите. В САЩ продажбите на дребно неочаквано се понижиха през април, докато производството се сви за трети път за последните четири месеца.

Въпреки че икономиката на Германия излезе от стагнация и успя да нарасне с 0,4% през първото тримесечие, перспективите остават крехки на фона на производствения спад, който ще се сблъска с нови предизвикателства заради продължаващата търговска война. Освен това доверието на инвеститорите в най-голямата европейска икономика неочаквано отслабна този месец за първи път от октомври.

Международният валутен фонд още през април предупреди, че протекционизмът ще доведе до най-слабия растеж на световната икономика от финансовата криза преди десетилетие.

В най-лошия сценарий, при който напрежението на търговския фронт продължава още три месеца, икономистите от Morgan Stanley смятат, че Китай ще разхлаби паричната си политика с еквивалента на 0,5% процентни пункта от БВП и ще се опита да стимулира растежа на кредитите. Според Morgan Stanley Федералният резерв, от своя страна, ще понижи водещата си лихва с 50 базисни пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
И от какво точно се възстановява световната икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
С тия мита скоро икономиката няма да е световна а регионална,всеки засебе си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още