IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на ЕС със САЩ намалява, а с Китай се разширява

Излишъкът в еврозоната се оказа по-голям от очакваното

14:52 | 16.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският излишък на Европейския съюз със САЩ намаля през първите три месеца на 2019 г., но дефицитът с Китай се разширява, показват данни на Евростат, съобщава Ройтерс.

Излишъкът на ЕС със САЩ се понижава до 33,9 млрд. евро през първото тримесечие на 2019 г. спрямо 36,2 млрд. евро през същия период на миналата година. С Китай търговският дефицит на ЕС се е увеличил до 49,4 млрд. евро спрямо 46,9 млрд. евро, отчетени през първите три месеца на 209 г.

Като цяло дефицитът по търговския стокообмен на 28-членния блок нарасна до 24 млрд. евро през периода януари – март 2019 г. спрямо 9,6 млрд. евро година по-рано. Вносът на енергия е основната причина за дефицита, особено от Русия и Норвегия. Най-големи обаче са промените, свързани с търговията от Турция и Южна Корея – търговският излишък от двете страни се превърна в дефицит.

При прегледа на данните за еврозоната се вижда, че износът в региона нараства с 3,1% на годишна база през март, а вносът – с 6%. Това води до спад в търговския излишък до 22,5 млрд. евро в сравнение с 26,9 млрд. евро година по-рано. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за търговски излишък от 19,9 млрд. евро.

На сезонно изгладената база търговският излишък на еврозоната също намаля до 17,9 млрд. евро през март от 20,6 млрд. евро през февруари, като износът се е увеличил с 0,9% на месечна база, а вносът е нараснал с 2,5%.

Междувременно в сряда стана ясно, че икономиката на еврозоната се е ускорила през първите три месеца на годината благодарение на възстановяването на най-голямата икономика в региона – Германия, и края на техническата рецесия в Италия. 

По данни на Евростат икономиката на 19-те страни от еврозоната е отчела растеж от 0,4% през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година, когато беше отчетено повишение от 0,2%. Днешните данни потвърждават първоначалната оценка. На годишна база БВП на еврозоната е нараснал с 1,2% през периода януари – март, като темпът се запазва без промяна спрямо края на миналата година.

Ускоряването на растежа през първото тримесечие на годината се дължи главно на Германия, където икономиката се радва на разширение с 0,4% спрямо нулевия растеж, регистриран през предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още