IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Варшава привлича все повече големи инвеститори в бизнес имоти?

Миналата година общите инвестиции в офис пазара в полската столица са достигнали 2 млрд. евро

15:28 | 02.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полската столица Варшава е привлякла рекордни чуждестранни инвестиции през 2018 г., като за първи път влезе в топ 10 на консултантската компания JLL на градовете с най-голям обем от трансгранични инвестиции.

Над 2 млрд. евро са били инвестирани в офис пазара в града миналата година, сочат данните на JLL. Така полската столица надмина рекорда от 2006 г. с 20%.

Фондът Employee Provident Fund от Куала Лумпур е инвестирал 200 млн. евро в Gdański Business Center, а германският инвеститор Strabag Real Estate неотдавна купи офис сградата Atrium International от друга германска компания - Patrizia Immobilien.

В резултат на растящия интерес Варшава попадна за първи път в топ 10 на JLL на глобалните градове с най-голям обем от трансгранични инвестиции миналата година. Големите имотни сделки в града вероятно ще продължат, тъй като силните основи на икономиката подкрепят интереса на инвеститорите.

Големите офис проекти за милиони евро остават търсени, но по-малките сгради също променят собствеността си, казва Томаш Пух, ръководител на отдел „Инвестиции в офиси и индустриални имоти“ в полския клон на JLL.

„Вече се водят преговори по редица големи офис сделки, но също така има апетит към активи на стойност под 200 млн. евро“, допълва той.

Нововъзникваща дестинация

Привлекателната доходност е една от причините инвеститорите да обърнат поглед към Полша, особено в сравнение с големите офис пазари в Европа, казва Пух. Докато доходността от първокласни офиси в Полша се свива, а наемните нива растат, доходността от офиси във Варшава  от 4,75% е по-благоприятна, отколкото в други градове като Мюнхен в съседна Германия, където доходността е 3,2%.

„Освен това полската икономика е наистина силна точно в този момент“, казва Пух.

Растежът на БВП се очаква да достигне 3,7% за цялата година, а безработицата в Полша е около 1,5%.

Инвеститори идват и от по-далечни страни с комбинация от азиатски, европейски и северноамерикански капитали, инвестирани в полската столица през миналата година, и нови инвеститори от Южна Корея. Две южнокорейски компании за финансови услуги -  Heungkuk Fire & Marine Insurance и Kiwoom Securities, са инвестирали общо 162 млн. долара в офиси във Варшава миналата година.

„Има здравословен микс от типове инвеститори и националности от близо и далеч с присъствието на големи компании като JP Morgan и Samsung. Това е добре за Варшава и тенденцията ще се запази“, казва Пух.

Големите компании се установяват в Полша, привлечени от квалифицираната работна ръка. Миналата година Standard Chartered обяви планове да създаде нов глобален хъб за бизнес услуги във Варшава.

„Варшава и големите полски градове предлагат голям брой талантливи кадри на трудовия пазар, това стимулира търсенето на площи от заможни наематели. Както установени, така и начинаещи инвеститори се възползват от тях“, казва Пух.

Възможности отвъд капитала

„Варшава е най-силната успешна история в страната. Но конкуренцията сред инвеститорите се засилват и това бавно привлича вниманието към други регионални градове“, казва Пух.

В офис сегмента активи в Краков и Варшава бяха закупени неотдавна от листнатата в Лондон компания Globalworth. Подобни сделки, при които компании купуват имоти едновременно в два полски града, може да станат по-чести, смята Пух.

„Инвеститорите допълват придобивания във Варшава с регионални активи в градове като Гданс и Краков“, отбелязва той. Според него това се дължи на по-широките благоприятни перспективи за осмата по големина икономика в ЕС.

Варшава и Полша може да не достигнат рекордните инвестиционни нива от миналата година, но търсенето от големи наематели и инвеститори ще остане силно, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още