IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само въвеждането на интелигентни системи ли ще повиши пътната безопасност

Трябва да се намери финансиране за поддръжка на пътната мрежа, препоръча д-р Николай Иванов, председател на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност"

15:10 | 16.05.19 г. 2
Само въвеждането на интелигентни системи ли ще повиши пътната безопасност

"Визия 0" е международен проект за намаляване на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Фактът, че правителството на България прие стратегия за него е наистина много положителен. Това е мнението на д-р ик.н. Николай Иванов, председател на управителния съвет на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" и член на ръководството на Камарата на строителите в България, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е едно ключово решение на Министерски съвет, което трябва да бъде подплатено с много изследвания и взаимстване на добрия пример от останалите страни. Разбира се, изисква се и участието на всеки един гражданин", посочи той.

Николай Иванов коментира част от предвидените иновации, които трябва да бъдат внедрени по родните пътища, включително система за автоматична идентификация на пътните инциденти на тунела "Траянови врата", както и изграждането на интелигентни информационни табели и монтирането на камери за измерването на средната скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от АМ Тракия.

"Проектът ще бъде много полезен. Той е първи за България, няма да бъде последен. Целта на всички мерки, с които ще ни контролират, е скоростта да бъде намалена", смята той и е убеден, че повишаването на безопасността като цяло не би могло да бъде успешно без поддържането на съществуващата пътна мрежа в страната.

Иванов напомни, че в последните години се разшири автомагистрална мрежа в България, но подчерта, че е много важно тя да се поддържа, което не се случва заради недостатъчното финансиране. „Каквито и мерки да взимаме, трябва да имаме предвид, че всичко зависи именно от поддръжката", категоричен е председателят на управителния съвет на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност".

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 4 години
Докато КАТ-аджиите следят единствено за скорост на прави участъци тип "касичка", нещата няма да се оправят, каквито и интелигентни системи да бъдат въведени.Докато изградилите пътя и поддържащите пътя не започнат да носят наказателна отговорност за несъответствия със стандартите за път - нещата няма да се оправят.Докато не започнат да санкционират мутрите по пътищата - нещата няма да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Отговорът (на заглавието като въпрос) е не. На мнение съм,че трябва по-затегнат контрол по пътищата и по-солени глоби, които да замислят шофьорите. Ниската култура е на лице, а оттам и безхаберното шофиране и неспазване на никакви правила(особено на тея с бмв-тата - те са по други правилници за движение по пътищата и си мислят,че са със специален режим на движение). Колкото до инфраструктурата и нейната поддръжка...новоизградените "магистрали" дори не покриват минимален гаранционен срок. Факт,че на първи ден след откриването на магистралата София-Бургас вече имаше коловози и дупки. А "магистрали" е в кавички, защото според световните определения за аутобан - това е път с 3ленти на движение + 1 аварийна във всяка посока. Таквоз животно в БГ няма. Пък и както се казва в един култов БГ сериал - "ако вземем да направим читави пътища, които нямат нужда от ремонт за 10 години напред, от къде, аджеба, ще печелим"Та това е, интегрирайте интелигентни системи за следене на пътната обстановка, но мобилизирайте и КАТ-аджиите да контролират и следят за спазването на правилата,сваляйте номера, взимайте книжки, сложете по една нула (0) още на размера на глобите и дерзайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още