IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новото жилищно строителство в САЩ надмина очакванията през април

То е нараснало с 5,7% до годишен темп от 1,24 млн. единици

17:08 | 16.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новото жилищно строителство в САЩ е отбелязало ръст за втори пореден месец и надхвърля очакванията за април, съобщава Bloomberg. Това е знак, че жилищният сектор се намира в добра форма в началото на второто тримесечие.

Новозапочнатите жилища са нараснали с 5,7% до годишен темп от 1,24 млн. единици след ръста от 1,7% през март, показват оповестени днес данни. Разрешенията за строеж, които са индикация за бъдещото строителство, са се увеличили с 0,6% до годишен темп от 1,30 млн. единици.

Както новозапочнатите жилища, така и издадените разрешения за строеж са на най-високото си ниво от три години, което предвещава добро бъдеще за сектора на фона на по-ниските лихви по ипотеките и търпението на Федералния резерв към повишаването на основните лихвени проценти.

Публикуван в сряда доклад показа, че нагласите на строителите на жилища са достигнали седеммесечен връх през май, въпреки че индустрията все още е изправена пред недостиг на квалифицирани кадри и строителни терени.

Очаква се следващата седмица данните за продажбите на съществуващи жилища, които съставляват около 90% от пазара, да покажат увеличение през април, докато продажбите на нови жилища вероятно ще отстъпят от едногодишния си връх.

Новозапочнатите еднофамилни жилища са нараснали с 6,2% до годишен темп от 854 хил., а разрешителните са намалели с 4,2% до годишен темп от 782 хил. Новозапочнатите многофамилни жилищни сгради са се увеличили с 4,7%, а разрешителните са се повишили с 8,9%.

Новозапочнатите жилища са нараснали в две от четирите области на страната, като най-голямо е било покачването в североизточните щати – 84,6%. Това е най-големият ръст от близо две години. В западните и южните щати е отбелязан спад от над 5%.

194 хил. жилища са получили разрешение, но строителството им все още не е започнало. Това отговаря на равнището през последните месеци и е признак за стабилно предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още