IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите на Walmart и Cisco дават положителен старт на щатските индекси*

Инвеститорите отново гледат с тревога към отношенията между САЩ и Китай, след като Вашингтон наложи пълна забрана на Huawei

17:16 | 16.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват днешната сесия на зелена територия, подпомогнати от добрите финансови отчети на Walmart и Cisco Systems, които успяха да компенсират негативното въздействие на наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който проследява търговията с акции на 30-те най-големи американски компании, напредва със 123,71 пункта, или 0,48%, до 25 771,73 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,53% до 2865,95 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачва с 36,14 пункта, или 0,46%, до 7858,29 пункта.

Акциите на Walmart, най-големият търговец на дребно в света, поскъпват с повече от 3 на сто, след като компанията обяви своя финансов отчет за първото тримесечие на 2019 г., като печалбата успя да надмине очакванията на анализаторите. Продажбите в американски магазини, отворени преди най-малко една година, са нараснали с 3,4% в тримесечието до 30 април. Анализаторите очакваха растеж от 3,1%, сочат данни на IBES от Refinitiv. Това е най-високият растеж от девет години, отбелязва Bloomberg. Печалбата на акция е нараснала до 1,13 долара, надминавайки очакванията за 1,02 долара на акция. Онлайн продажбите са се увеличили с 37% спрямо повишението с 43% през предходното тримесечие.

Подобен е и случаят със Cisco Systems, която регистрира финансови резултати над прогнозираните, а книжата на компанията прибавят над 4% към стойността си.

По-рано през деня пазарите по света бяха разтърсени от новината, че администрацията на Доналд Тръмп е забранила на китайската Huawei Technologies да купува ключови американски технологии без специално одобрение и забрани нейното оборудване да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност.

Стъпките бяха направени и в един особено деликатен момент, когато търговските отношения между САЩ и Китай са обтегнати и двете водят битка с въвеждането на мита върху стоките си.

Вашингтон вярва, че телефоните и мрежовото оборудване за телекомуникационни компании, създавано от Huawei, може да се ползва от Пекин за шпиониране на американците.

В сряда, от друга страна, стана ясно, че САЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили с шест месеца, което ще даде допълнително време на преговарящите страни да достигнат до приемливо споразумение.

сащ сащ

В същото време възобновената търговска война между САЩ и Китай продължава да оказва негативно влияние върху ръста на световната икономика.

В рамките на седмица двете страни повишиха напрежението помежду си. Първо американската администрация повиши митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара о 10 на 25%, след което Пекин наложи нови митнически налози върху допълнителен набор от американски продукти за 60 млрд. долара.

На всичкото отгоре Доналд Тръмп заплаши, че е възможно да бъдат включени и нови американски мита върху оставащия непокрит китайски внос за над 300 млрд. долара.

При облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачва съответно до 2,412% и 2,845%.

На валутните пазари доларовият индекс се повишава с 0,17% до 97,73 пункта.

Паундът и еврото поевтиняват спрямо щатската валута съответно с 0,15% и 0,43%.

Европейската валута се търгува при 1,1183 долара за евро, докато паундът се разменя за 1,2793 долара.

При търговията с петрол, цената на сорт Брент се покачва с 97 цента до 72,72 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate отчита ръст от 82 цента до 62,84 долара за барел.

На пазарите за ценни метали златото поевтинява с 0,2 на сто до 1294,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още