IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отчетоха най-силната си сесия от две седмици

Очевидно Доналд Тръмп се страхува от търговската война на два фронта, коментира анализатор

19:26 | 16.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

След негативното настроение в началото на днешната сесия най-важните европейски борсови индекси се възстановиха бързо и приключиха сесиите със значителни ръстове.

Силен импулс се оказа положителният старт на търговията на Wall Street, който поне засега потуши тлеещите опасения за търговския конфликт между САЩ и Китай.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 50 приключи сесията с ръст от 1,56 на сто до 3438,56 пункта. За френския Cac 40 повишението бе от 1,37 на сто до 5448,11 пункта. В Лондон FTSE 100 добави 0,78 на сто към стойността си до  7353,51 пункта. Германският бенчмарк DAX отчете най-силен ръст в Европа заради сектора на производителите на автомобили и след новината, че вносните мита в САЩ за автомобили от Европа ще бъдат отложени с 6 месеца. Така индексът на сините чипове във Франкфурт удължи вчерашната си победна сесия с ръст от 1,74 на сто до 12 310,37 пункта.

Така пазарът на акции в Западна Европа отчете най-доброто си дневно представяне за последните две седмици, тъй като страховете около търговската война започнаха да избледняват, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще отложи с 6 месеца въвеждането на по-високи вносни мита за европейски автомобили.

„Очевидно Доналд Тръмп се страхува от търговската война на два фронта“, коментира анализаторът Тобиас Басе от NordLB.

По-рано стана ясно, че американският държавен глава е подписал указ, който позволява да бъде блокиран достъпът на чуждестранни технологични компании на американския пазар. По-специално Министерството на търговията на САЩ ще получи правото да инспектира всички сделки с фирми, които могат да представляват заплаха за интелектуалната собственост на щатски фирми.

По-късно Министерството на търговията обяви, че всъщност санкцията се отнася най-вече за китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies Co., но забраната ще засегне и друга голяма китайска компания - ZTE Corp. Според експертите тези действия са нов кръг от задълбочаващия се търговски конфликт с Китай, но може да се разглеждат и като инструмент за осигуряване на допълнителен натиск върху Пекин.

Междувременно Европейската комисия обяви, че работи по най-големия си регулаторен натиск върху банковото дело от финансовата криза през 2008 г. насам. Антимонополният орган на ЕС обяви, че е издала две решения, с които налага глоби общо за 1,07 млрд. евро на пет големи международни банки за участие в картели при спот сделки с чуждестранна валута - Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JP Morgan и MUFG Bank, официално известна като Bank of Tokyo-Mitsubishi. Това може да ограничи достъпа на Великобритания до финансови услуги в ЕС след оттеглянето й от блока, пояснява Ройтерс.

Акциите на германската Thyssenkrupp са сред най-добре представящите се, тъй като се повишиха с 9% след новината, че финландската компания Kone оценява като „жизнеспособна" офертата за обединяване на бизнеса с асансьори на двете дружества. Акциите на Kone също поскъпнаха - с 5.2%

Сред добре представящите се сектори е добивният, след като много анализатори прогнозираха скок на цената на желязната руда заради появилия се вече дефицит на тази суровина. Цената на акциите на BHP Group се повишиха с 3%, а на Rio Tinto - с 2,54, на Anglo American - с 3,0%. Секторът на производителите на автомобили също се представя добре, акциите на всички компании от сектора поскъпват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още