IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Младенов: Говоренето за Европа се превърна в бюрократичен процес

Ако завземат властта, антисистемните партии биха блокирали бюджетните и институционалните процеси в Европа, твърди дипломатът

22:20 | 16.05.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните години говоренето за Европа стана бюрократичен процес. Постепенно Брюксел обрасна с комисии, комитети и други институции, отдалечени от смисъла за Европа. А освен това хората свикнаха с това, което имат, и го приеха като даденост. Това повиши качеството на живот, но откъсна нормалния човек от европейските процеси. Това мнение изказа Николай Младенов, бивш министър на външните работи и отбраната, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Близък изток, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако завземат властта, антисистемните партии  биха блокирали бюджетните и институционалните процеси в Европа. A освен това битката с фалшивите новини трябва да се разглежда и глобално, и регионално", поясни Младенов.

Дипломатът коментира и темата за конфликта в Близкия изток. „Да се постигне израелска позиция относно Тел Авив е ключов фактор. Важно е да се обединят двете части на палестинското национално движение и Газа да се върне под контрола на легитимното правителство“, заяви Николай Младенов.

„Говорейки за Близкия изток, можем да коментираме два процеса: първият е консолидация на противопоставящите са на радикалния ислям сили и тези, които подкрепят умерените икономически фракции и светския характер на държавите. Това се вижда в реформите в Саудитска Арабия и противопоставянето на хаоса от Ислямска държава. Вторият е натрупването на много нерешени социални и икономически проблеми в рамките на доста държави в региона. Виждаме случващото се в Либия, Алжир например".

Затова в момента един от основните фокуси в работата на ООН е да се предотврати появата на нови конфликти, смята Николай Младенов. "Най-явният пример за това е ситуацията в Ивицата Газа и евентуална война, както и да се помогне на легитимните власти да разрешат проблемите", допълни бившият министър на външните работи и отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
мда , ето започнаха да се изнасят с все заводите си у нас немците :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
"Всеки втори мисли да се изнася на някъде...."Поне валидно за Западна Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Статистика:Сириец в Германия с 2 жени и чаавета - общо 19 души.Държавата рани и пои на корем.Няма да имат проблеми с демографията - 100% !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Пиша аз, че бъдещето на ЕС е ЕвроГейскиХалифат,ама ше повярвате.Още 1-2 петилетки и ше виете на умряло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
До аналлизатора:Ви си говорете, нещата си се случват!1 000 000 немци са напуснали Германия.Всеки втори мисли да се изнася на някъде....Коренното население какво ще бъде след само 30 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още