IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой подпали Нотр дам?

С приближаването на евроизборите Брюксел тръгва на война срещу фалшивите новини

08:45 | 17.05.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз поде координирана битка срещу фалшивите новини в навечерието на изборите този месец за Европейски парламент. Европейски служители обаче признават, че има предели на онова, което може да се постигне срещу опасност, почти непозната допреди само няколко години, пишат в цитиран от БТА анализ за Ройтерс Робин Емът, Алиса де Карбонел и Конър Хъмфриз.

"Рискът е много висок, - каза Луц Гюлнер, един от главните служители в ЕС, отговарящ за антидезинформационната кампания. - Само погледнете към миналото, изборите в САЩ, какво се случи във Франция, Германия.

Като финансира организации, които проверяват фактите, като изгражда вътрешна служба за борба с дезинформацията от Русия, като въвлича в тази дейност Фейсбук, Гугъл, Туитър и други, Брюксел се надява да предпази своите 427 милиона гласоподаватели за 751-местния европейски парламент в изборите, които ще се състоят от 23 до 26 май.

Фейсбук откри в края на април "военна стая" за борба срещу фалшивите новини и по-късно разведе журналисти из своята централа в Дъблин. Според експерти по сигурността обаче може би е твърде късно да се изкоренят семената на съмнението, засети от зловредни кампании, опитващи се да подкопаят едни от най-големите (като брой избиратели) избори в света.

Служители на ЕС казват, че не могат да измерят резултатите на своите усилия. Оплакват се от недостатъчно финансиране и институционални пречки и едва сега започват да се сблъскват с измеренията на проблема. "ЕС не може да има министерство на истината", каза един от тях.

Въпреки общоевропейската природа на рисковете, вотът се произвежда като отделни избори във всяка от 28-те страни от ЕС, някои от които се бавят с въвеждането на предпазни мерки.

Правителствата от ЕС и съюзниците от НАТО казват, че Русия взема на прицел изборите, за да подкопава западната демокрация. Москва отрича.

Кой подпали Нотр дам?

Предупреждавайки хората чрез примери за дезинформация, ЕС, като други западни правителства, се надява за "ваксинира" гражданите си срещу фалшиви новини, казва Хайди Творек, експерт по информационна война в Университета на Британска Колумбия.

"Потенциално ние ще бъдем в състояние да спечелим (тази война), но все още не сме, защото игнорирахме този проблем твърде дълго", каза пред Ройтерс литовският външен министър Линас Линкевичус.

Тъй като изборите през май вероятно ще излъчат фрагментиран парламент, с добро представяне на антисистемните партии, служителите на ЕС се опасяват от "лоши актьори", опитващи се да нарушават дебата.

Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още