IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни отчети окрилиха Wall Street

Изненадващо силните данни за пазара на труда и жилищата също оказаха положително въздействие

23:31 | 16.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси затвориха сесиите си на по-високи нива в сряда, отбелязвайки третата поредна сесия на ръст, след като инвеститорите се отърсиха от опасенията за търговските отношения между САЩ и Китай, за да се съсредоточат върху положителните финансови данни от Walmart Inc. и Cisco Systems Inc., както и върху изненадващо силните данни за пазара на труда и жилищата.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 214 пункта, или с 0,8%, докато S&P 500 добави приблизително 25 пункта, или 0,9%. Индексът Nasdaq Compositе се повиши с около 76 пункта, или 1%.

Акциите на Walmart поскъпнаха с 1,4%, след като търговецът на дребно съобщи оптимистични данни и очаквания в четвъртък сутринта, докато акциите на Cisco добавиха  повече от 6,6% в резултат на положителен отчет в сряда вечер.

Продажбите в американски магазини на Walmart, отворени преди най-малко една година, са нараснали с 3,4% в тримесечието до 30 април. Анализаторите очакваха растеж от 3,1%, сочат данни на IBES от Refinitiv. Това е най-високият растеж от девет години, отбелязва Bloomberg. Печалбата на акция е нараснала до 1,13 долара, надминавайки очакванията за 1,02 долара на акция. Онлайн продажбите са се увеличили с 37% спрямо повишението с 43% през предходното тримесечие.

Новите заявления за обезщетенията за безработица междувременно се оказаха под консенсусните очаквания, което подчертава устойчивата сила на пазара на труда, която трябва да подкрепи икономиката на фона на забавянето на растежа, докато строителите на жилища са стартирали строежите на 6% повече нови жилища през април, отколкото през март. Новозапочнатите жилища са нараснали с 5,7% до годишен темп от 1,24 млн. единици след ръста от 1,7% през март, показват оповестени днес данни. Разрешенията за строеж, които са индикация за бъдещото строителство, са се увеличили с 0,6% до годишен темп от 1,30 млн. единици.

Както новозапочнатите жилища, така и издадените разрешения за строеж са на най-високото си ниво от три години, което предвещава добро бъдеще за сектора на фона на по-ниските лихви по ипотеките и търпението на Федералния резерв към повишаването на основните лихвени проценти.

В същото време намаляват притесненията за продължавата търговска война между САЩ и Китай, въпреки че управляващите от Белия дом предприеха мерки, целящи да ударят технологичният концерн Huawei Technologies Co.

Инвеститорите акцентират в по-голям степен на информациите, че президентът Доналд Тръмп ще отложи с до шест месеца важния въпрос за нови високи мита върху вноса в САЩ на автомобили и на авточасти и на очакванията, че двете водещи икономики в света ще подновяват в скоро времето търговските преговори в Пекин.

Повод за тази надежда даде изказване на финансовия министър Стивън Манучин, който заяви, че официалните представители на САЩ "най-вероятно" ще се срещнат с китайската делегация отново в Пекин, въпреки че той не определи конкретна дата за неговата визита. Правителството в Пекин обаче настоява, че няма информация за каквито и да било планове за подобна визита на американската делегация.

В рамките на седмица двете страни повишиха напрежението помежду си. Първо американската администрация повиши митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара о 10 на 25%, след което Пекин наложи нови митнически налози върху допълнителен набор от американски продукти за 60 млрд. долара.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още