IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е най-голямата имотна компания в света?

Канадският инвестиционен фонд Brookfield Asset Management оглавява класацията на списание Forbes за 2019 г.

13:26 | 17.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От финансите до технологиите и продажбите на дребно – в повечето индустрии най-големите и най-добри компании са листнати на борсата. Имотите обаче по традиция са частна игра и дори днес частни строителни компании собственици на имоти често се озовават на първите страници на вестниците.

Тази година частната Related Companies откри Hudson Yard в Ню Йорк, най-скъпия и противоречив имотен проект в американската история, а Доналд Тръмп стана президент отчасти благодарение на привлекателността на относително малкия си семеен бизнес с имоти.

Въпреки това 35 компании, предимно в бизнеса с притежаването на имоти, попадат в общата класация Global 2000 на списание Forbes на най-големите и влиятелни публични компании в света за 2019 г. Ежегодната класация оценява компаниите по четири равностойни критерия – приходи, печалба, активи и пазарна стойност.

Канадският инвестиционен фонд Brookfield Asset Management, който е на 118-о място в общата класация, е първи сред имотните компании и тази година, като изпреварва конкурентите си по почти всички критерии. Миналата година Brookfield е имала най-големите активи (256 млрд. долара), най-високите приходи (57,6 млрд. долара), втората по големина печалба (3,5 млрд. долара) и четвъртата по големина пазарна капитализация (46 млрд. долара).

23 от 35-те най-големи имотни компании в света са от САЩ, включително шест в първата десетка. Франция и Австралия имат по три компании, а Великобритания и Канада – по две.

Хонконгският тръст за инвестиции в имоти Link, специализиран в търговските площи, е единствената имотна компания с по-голяма печалба от Brookfield през последните 12 месеца от 5,7 млрд. долара.

Три американски компании обаче имат по-голяма пазарна капитализация – гигантът в клетъчните кули American Tower Corporation, операторът на молове Simon Property Group и собственикът на складове Prologis.

В класацията на Forbes не са били включени компании като Blackstone, която има огромен имотен портфейл, но също така инвестира в много други видове активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още