IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли заслуга Тръмп за силната американска икономика?

Президентът на САЩ вероятно е подкрепил с малко растежа, но мандатът му досега не заслужава одобрение

09:20 | 18.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните седмици мнозина коментатори отбелязват парадокса на общественото мнение при Доналд Тръмп – президентът на САЩ получава високи оценки за воденето на икономиката, но ниско одобрение като цяло.

Това разминаване е необичайно, пише за Wall Street Journal Алън Блайндър, професор по икономика и обществени отношения в Принстънския университет и бивш вицепрезидент на Федералния резерв.

Президентите обичайно получават високо одобрение, когато икономиката върви добре (например при втория мандат на Бил Клинтън) и ниско, когато икономиката е зле (при втория мандат на Джордж У. Буш). Тръмп обаче е уникален в това отношение, както във всяко останало.

Причините са много и са прости: Тръмп лъже за почти всичко, противи се на закона, нарушава конституцията, пренебрегва съюзниците ни, подклажда страхове от имиграция, поддържа притеснителни приятелства с диктатори-убийци като Путин и Ким Чен Ун и поставя на високи позиции голям брой мошеници и измамници. Списъкът е дълъг.

Едно нещо, за което Тръмп не лъже, е икономиката. Тя наистина е в чудесно състояние, но има ли той заслуга?

Президентите обикновено получават повече похвали, отколкото заслужават, когато икономиката е добре, както и повече охулване от необходимото, когато тя е зле. По тези стандарти е справедливо Тръмп да се къпе в слава на фона на безработица от едва 3,6%.

"През 2016 г. с колегата ми Марк Уотсън публикувахме изследване, според което от 1947 г. насам (когато започва тримесечното отчитане), реалният БВП расте всеки път, когато демократ измести републиканец от Белия дом, и спада винаги при обратното. Без изключения", изтъква Алън Блайндър.

Нашето изследване предизвика голям интерест поради поне две причини. Първо, изненадващо е, че демократите се представят толкова по-добре от републиканците. Второ, любопитно е, че влиянието на обитателя на Овалния кабинет е толкова голямо, след като конституциятата не му дава много права относно икономиката за разлика от Федералния резерв.

Сега на Тръмп се предоставя добър шанс да прекъсне положителната успешна серия на демократите в Белия дом по отношение на икономиката. Растежът на БВП през първите девет тримесечия на Тръмп е средно 2,8% спрямо 2,3% през втория мандат на Барак Обама. Част от това предимство се дължи на по-бързия растеж при бизнес инвестициите.

Има ли все пак Тръмп заслуги? Неговата най-важна икономическа инициатива бяха данъчните съкращения, които Конгресът прие през декември 2017 г. Те бяха директно насочени към бизнес инвестициите, които впоследствие се увеличиха, но не с много. Данните показват, че растежът на капиталовите инвестиции (без жилищното строителство) се е покачил от 6,3% в годината преди съкращенията до 7% в годината след тях.

Като се има предвид, че капиталовите инвестиции са около една седма от БВП, то ускорение в растежа им от 0,7 процентни пункта означава мимален принос от 0,1 пункта към цялостния растеж.

Какво е допринесло тогава за по-високия ръст на БВП при Тръмп? Иронично, близо половината от увеличението се дължи на голямото повишение на правителствените разходи между втория мандат на Обама (-1,5% годишно) и първите девет тримесечия на Тръмп (+1,8% годишно).

Какво може да се каже за дерегулацията, която Тръмп и неговите поддръжници толкова възхваляват? Тя съществува наистина, но нетният й ефект върху БВП е трудно да се оцени. Някои от най-големите дерегулации изобщо не бяха икономически – отстъпките за работодатели, които не желаят здравноосигурителните им планове да включват контрацепция и отказването на подкрепа за транссексуалните студенти. Други пък бяха с икономическа насоченост, като отслабването на стандартите за икономия на гориво при пътническите автомобили и премахването на доверителното правило за пенсионните съветници.

Без съмнение въпросът е субективен.

"За мен обаче цялостният ефект от дерегулацията върху икономиката изглежда малък", посочва Блайндър. Ускорението в растежа при Тръмп все пак е само 0,5 пункта, като повечето се дължи на данъчните съкращения и правителствените разходи.

Като цяло икономическите политики на Тръмп вероятно подкрепиха с малко растежа. Този растеж обаче дойде с цената на раздут бюджетен дефицит, екологична деградация, намалена защита за работниците, потребителите, бедните и дребните инвеститори. Без да споменаваме незачитането на конституцията и опозоряването на Америка в очите на свободния свят. Парадоксът на обещественото мнение не е толкова неразбираем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Подобна пропаганда в стил работническо дело не вярвах, че може да се прочете през 2019 година, но ето и това се случи. Ето какво причиниха 45 години комунизъм и 30 години нео-комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
"Тръмп лъже за почти всичко, противи се на закона, нарушава конституцията, пренебрегва съюзниците ни, подклажда страхове от имиграция, поддържа притеснителни приятелства с диктатори-убийци като Путин и Ким Чен Ун и поставя на високи позиции голям брой мошеници и измамници. Списъкът е дълъг."Докажете ПОНЕ ЕДНО от мръcните си обвинения !!! Ама поне едно !!! За какво е излъгал? Колко политици изпълняват по списък всички свои предизборни обещания, както прави тоя велик човек? На кой закон се е възпротивил и как е нарушил конституцията? За последното съжалявам, че не го направи, трябваше да обяви диктатура и да смаже веднъж завинаги цялата измeт, начело с обонго и полуживата, която упражнява подривна дейност, атакувайки с клувети и недоказани обвинения президента - и всичките контролирани от тях медии, бълващи гнyсотии - от които преписвате. Кои измамници е сложил на високи постове? Как решихте, че Дебеличкият му е приятел, щом са се видели два пъти? Всъщност Тръмп до голяма степен реши кризата със Северна Корея, което не се отдаде на никого преди него !!! Какво лошо да има нормални колегиални отношения с Путин и кои сте вие, че да наричате един законно избран президент, подкрепян от 70% от народа си "диктатор и убиец"? Нещо много насериозно се взехте !!! Може би ще кажете, че това е "демокрация" и "свобода на словото", което няма да ви попречи да ми изтриете поста - защото за вас "свобода на словото" означава само вие да имате право да бълвате мpъсотиите си - а другите да нямат право да ви отговорят !!! Относно дали Доналд има заслуга за - помислете къде бяха борсовите индекси по времето на тъпaкът обонго и къде са сега - при ДЕСЕТ ПЪТИ по-високи лихви !!! Още някакви въпроси имате ли? Пфу, отврат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още