IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 17 хиляди възрастни ще получат здравно-социален патронаж до два часа на ден

Максималната стойност на услугата за един човек на година е 2016 лева, съобщи социалният министър Бисер Петков

14:47 | 17.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Одобрени са 80 проекта по процедурата по ОПРЧР "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" на стойност 9,900 млн. лева, като общият брой на потребителите в тях е 7939 души. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на парламентарния контрол, предаде БТА. Той уточни, че по процедурата ще да бъдат обхванати над 17 хиляди потребители.

Ще бъде изградена мрежа от мобилни социално-здравни услуги, които ще се предоставят в домашна среда, като на възрастните хора и на хората с увреждания ще бъдат осигурени здравни и социални услуги, както и психологическа подкрепа и консултиране. По процедурата се отпускат средства за ремонт, обзавеждане и оборудване на помещения в общините за предоставяне на патронажната грижа, както и за обучение на персонала.

Интегрираните услуги ще се предоставят не по-малко от 12 месеца, като всеки потребител на услугата ще получава здравно-социална услуга до два часа на ден. Максималната стойност на услугата за един човек на година е 2016 лева.

До 10 май тази година общините имаха възможност да подадат проектните си предложения. Общо 127 са получените предложения по операцията от 159 общини. Те се отнасят за 12 773 потребители. Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ е близо 31 млн и 700 хиляди лева.

Първите 15 договора за предоставяне на патронажната грижа бяха подписани и връчени на общините на 9 май тази година.

Бисер Петков цитира данни на НСИ от 12 април тази година, според които 33,2% или една трета от населението в нашата страна е на възраст 65 и повече години. Последните данни на Евростат показват, че за периода 2007 -2017 година делът на хората на възраст над 65 години в България се е увеличил с 3,1 процентни пункта, като по този показател страната ни се нарежда на осмо място в ЕС.

Делът на възрастните хора на 65 и повече години в ЕС е 19,4 процента, като за последните десет години се наблюдава ръст от 2,4 пр. пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Тук ми намирисва на едни пари изчезнали в небитието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още