IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Тръмп отложи решението си за мита върху автомобилите

Отлагането е валидно за 180 дни, става ясно от решението на президента

16:21 | 17.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп има нови&nbsp;180 дни на разположение, за да реши дали да наложи мита. Снимка: Ройтерс</p>

Тръмп има нови 180 дни на разположение, за да реши дали да наложи мита. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп ще вземе решение след около половин година за възможните специални мита върху вноса на автомобили, включително от ЕС. Отлагането е валидно за 180 дни, става ясно от решението на  президента от петък. Първоначално Тръмп искаше да реши най-късно до 18 май за по-високите данъци върху вноса на автомобили.

Американското министерство на търговията прие през февруари отчет за заплахата за национална сигурност чрез внос на автомобили. Според информация на запознати със случващото се източници Тръмп се е съгласил с оценката, че вносът на автомобили отслабва отчасти американската икономика и заплашва да засегне националната сигурност. В срок от 90 дни до събота той трябваше да реши дали да наложи мита от до 25 процента върху вноса на автомобили.

Bloomberg съобщи в сряда, цитирайки източници от Белия дом, че Тръмп ще отложи решението.

Германските производители ще бъдат особено силно засегнати от специалните мита. Те генерират голяма част от износа на ЕС за САЩ. В допълнение, производителите като VW, Daimler и BMW, както и доставчиците имат свои собствени заводи в САЩ. От там те осъществяват доставки и за китайския пазар.

В рамките на срещата на министрите на финансите на еврозоната решението се прие с облекчение. „Много добра новина, че има шанс да продължат преговорите за намиране на общо решение", заяви германският финансов министър Олаф Шолц по време на среща с колегите си в Брюксел. За доброто развитие на световната икономика е необходима повече търговия, смята той.

Министърът на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мър също изказва задоволство. „Това е мъдро решение. Трябва да се избягват всякакви санкции и търговски спорове, за да не се навреди на глобалния растеж. Най-голямата заплаха за световната икономика е търговската война“, поясни той.

Всъщност Европа начислява малко по-високи мита, отколкото го правят САЩ. Според Световната търговска организация (СТО) средната стойност за ЕС е около 5%, а в САЩ средната стойност е 3,4%. Дори ако се претеглят митата за отделните стоки с внесените количества, Европа е на по-високо равнище.

Тази претеглена тарифа е 3,0% за ЕС и 2,4% за САЩ. За отделните продуктови групи съществуват дори по-големи различия - по отношение на автомобилите ЕС налага около 10% вносно мито.

Тръмп отдавна критикува присъствието на германски автомобили по американските пътища. Още през 1990 г. той заплаши в интервю за Playboy да наложи мита върху „всеки Mercedes, който се движи в тази страна".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още