IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Франция и Холандия засилват натиска за единен европейски капиталов пазар

Една от целите е потребителите да имат повече възможности да инвестират пари

16:46 | 17.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия, Франция и Холандия засилват натиска, за да прокарат идеята за създаване на единен европейски капиталов пазар, тъй като компаниите от Стария континент нямат достатъчно възможности за финансиране, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Климатичните и технологичните промени, както и решението на Великобритания да напусне ЕС, правят все по-необходимо създаването на съюз на капиталовите пазари, посочват германският финансов министър Олаф Шолц, неговият френски и датският му колега Брюно Льо Мер и Вопке Хукстра в писмо до Брюксел.

Изключително важно е за ЕС да укрепи възможностите си за финансиране на растежа си и за създаването на работни места като необходимо условие за гарантиране на устойчивостта на неговата икономика, пише в писмото, с което ДПА твърди, че разполага.

Потребителите също трябва да имат повече възможности да инвестират пари. В Европа заемите и финансирането се предоставят основно от банките. Когато икономическата прогноза е лоша, те се опитват да отпускат по-малко кредити, а това може да създаде проблеми в реалната икономика.

ЕС вече прие редица мерки през последните години, включително и по-голяма подкрепа за зелените инвестиции и въвеждането на частна пенсионна система за целия ЕС.

Сега Германия, Франция и Холандия предлагат да се създаде независима работна група на високо равнище, която да разработи по-добри решения за един обединен капиталов пазар, чийто окончателен доклад да бъде представен не по-късно от 30 септември.

Резултатите би трябвало да послужат като пътна карта за следващата Европейска комисия. Сегашната ЕК приключва мандата си на 31 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още