IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще плати 2,7 млн. евро на Greenpeace заради задържането на неин кораб

През 2013 г. руските власти конфискуваха кораба "Арктик сънрайз" и арестуваха 30 души на борда

19:24 | 17.05.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

"Грийнпийс" ще получи 2,7 млн. евро от Русия съгласно споразумение между правителството на Холандия и Москва, съобщи днес екологичната организация, цитирана от Ройтерс.

Споразумението трябва да сложи край на неколкогодишни съдебни спорове, след като през 2013 г. руските власти конфискуваха кораба на Greenpeace "Арктик сънрайз", плаващ под холандски флаг, и арестуваха 30 души на борда.

Руските власти завладяха кораба в международни води след протест срещу руска петролна платформа. Арестуваните бяха държани месеци наред в руски затвори и освободени малко преди Олимпиадата в Сочи през 2014 г.

Днес холандското външно министерство обяви, че е постигнало с руската страна "пълно и окончателно споразумение", чиито детайли не бяха разкрити като конфиденциални. Активистката от Greenpeace Файза Аулахсен, която е лежала почти три месеца в руски затвор, каза днес пред Ройтерс, че споразумението е добра новина. "Въздадено бе правосъдие и сега може най-накрая да затворим тази глава", заяви тя.

В писмо до парламента холандският министър на външните работи Стеф Блок пише, че с уреждането на спора с Русия "Холандия успешно е защитила значимостта на мирния протест по море, включително в Арктика".

През юли 2017 г. международен арбитраж осъди Русия да плати на Холандия над пет милиона евро обезщетение за нанесени щети в събитията през 2013 г. Руската страна не призна присъдата на трибунала, припомни Ройтерс..

ТАСС цитира думи на Блок, който изразява задоволство от решаването на спора с Русия, която е признала, че "не може в международни води да бъдат задържани кораби без основание и да бъдат арестувани хората на борда без причина". Холандският министър казва, че "Русия е проявила политическа воля за сътрудничество" с Холандия.

Руската агенция допълни, че на 18 септември 2013 г. "Арктик сънрайз" се е доближил до руската петролна платформа "Приразломная". Активистите на борда му са направили опит да се изкачат на платформата в знак на протест срещу добива на петрол в Арктика, но действията им били осуетени от руски граничари. Корабът е бил откаран на буксир до Мурманск, а активистите, сред които четирима руснаци, - арестувани. В края на ноември активистите са били пуснати под гаранция, а впоследствие амнистирани по случай 20-годишнината на конституцията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Другите страни бият не гри те. А ти нещо по темата да кажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
А другите страни дето нарушават всякакви закони? Нещо за тях да кажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Иначе има ли нещо руско или изобщо неамериканско > мноооооо отворени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Greenpeace мълчака като бити з***дници,кога янките направиха ТОТАЛЕН разлив на петрол в Мексиканският залив!Иначе има ли нещо руско или изобщо неамериканскимноооооо отворени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още