IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела е продала злато за 570 млн. долара въпреки санкциите

Президентът Николас Мадуро продава злато на компании от Обединените арабски емирства и Турция

22:21 | 17.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела е продала злато на стойност около 570 млн. долара от резервите на централната банка през последните две години, заобикаляйки санкциите на американското финансово министерство, целящи да замразят активи на администрацията на Николас Мадуро, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Властите в Каракас са продали около 9,7 тона злато на 10 май и още 4 тона три дни по-късно, разкриват източниците.

Вследствие на операциите общите резерви на банките са достигнали 29-годишно дъно от 7,9 млрд. долара. Част от приходите ще бъдат използвани за финансиране на вноса чрез Агенцията за външна търговия в страната, съобщава един от източниците.

Представител на пресслужбата на централната банка не е отговорил на молбата на Bloomberg за коментар за продажбите на злато.

Венецуела е продала 23 тона злато от началото на април, заобикаляйки икономическата блокада, която цели да спре доходоносната търговия, която Мадуро използва, за да поддържа лоялността на армията към режима му. Миналия месец Службата за контрол на чуждестранните активи към американското финансово министерство включи Венецуелската централна банка в списъка си със санкции. Венецуела Венецуела

Мадуро продава злато на компании в Обединените арабски емирства и Турция, тъй като санкциите все повече откъсват режима му от глобалната финансова система. Въпреки че той запазва контрола си върху властта, включително върху армията и правителството, лидерът на опозицията Хуан Гуайдо използва подкрепата на десетки страни, за да изземва бавно финансови активи на Венецуела в чужбина.

Златото е основна част от резервите на Венецуела. Това включва и злато на стойност 1,2 млрд. долара в Английската централна банка, която неотдавна блокира многократните опити на Мадуро за изтеглянето му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Може ли да обясниш по-подробно кои действия са знак на разсипване на държава ? Продаването на злато например такъв знак ли е ? Понеже ако да, ще следват много въпроси специално за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
хе хе , от бодигард на шофьор на рейс толкова :))) ... нагледен учебникарски пример как се разсипва държава :))) и също така , защо трябва да имаш образование за да управляваш каквото и да е , еле па държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още