IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадуро: Преговорите в Норвегия имаха за цел "оформянето на мирен дневен ред"

Скандинавската държава има традиция да посредничи за уреждане на конфликти

11:05 | 18.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговорите тази седмица в Норвегия между представители на венецуелското правителство и опозиция имаха за цел "оформянето на мирен дневен ред" в съсипаната от криза южноамериканска страна, заяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс и БТА.

Двете делегации отидоха в скандинавската държава, сигнализирайки за нов подход в опитите за успокояване на напрежението, което ескалира след неуспешния опит за преврат миналия месец по призива на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за изпълняващ длъжността президент на Венецуела в качеството си на председател на парламента.

Десетки хора бяха убити при протестите срещу Мадуро от началото на годината, а над 3 милиона венецуелци емигрираха от страната заради икономическия срив.

Норвегия има традиция да посредничи за уреждане на конфликти.

Представителите на венецуелското правителство и опозиция са се срещнали поотделно с норвежките медиатори, но не и помежду си. Не е ясно дали посредническата мисия ще продължи, каза опозиционният депутат Сталин Гонсалес, който е бил в делегацията на Гуайдо.

Мадуро заяви вчера пред венецуелски военни, че правителствената делегация е отишла в Норвегия, за да започне "проучване за разговор и диалог с венецуелската опозиция с цел оформяне на мирен дневен ред за страната".

Гуайдо реагира по-хладно, като написа в четвъртък в Twitter, че всяка "посредническа инициатива" трябва да започне с "края на узурпацията", имайки предвид, че Мадуро трябва да се оттегли.

Венецуелският опозиционен лидер, който изглежда все по-склонен да приеме евентуална американска военна намеса за уреждане на кризата, заяви, че изпратеният от него посланик във Вашингтон ще се срещне в понеделник с началника на Южното командване на въоръжените сили на САЩ.

Много елементи от венецуелската опозиция реагираха скептично на евентуалните преговори с аргумента, че Мадуро е използвал преди диалога като тактика за протакане, за да запази своя контрол върху богатата на петрол страна на фона на непрекъснатия спад на жизнения стандарт, отбелязва Ройтерс.

Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса междувременно заяви, че правителството на Мадуро е готово на преговори със Съединените щати, предаде ТАСС.

"Дойде времето на дипломацията. Готови сме да седнем на масата за преговори", каза Ареаса в интервю за телевизия Телесур.

В същото време той увери, че "САЩ са претърпели поражение в своите действия против Венецуела".

Съединените щати и много европейски държави признаха Гуайдо за законен президент на Венецуела. Мадуро обаче запазва контрол върху държавния апарат и има подкрепата на висшите военни, както и на съюзници като Русия, Куба и Китай, отбелязва Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още