IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Обществото очаква реална борба с корупцията

Президентът определи като „изкуствена драма“ разговорите за намеса в съдебната власт

17:00 | 19.05.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обществото очаква справедливост, реална борба с корупцията, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград.

Помолен да коментира дали разговорите са намеса в съдебната власт, както заяви премиерът, Румен Радев посочи, че се създава "изкуствена драма". 

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията“, посочи президентът.

Според него именно поради тази причина всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност".

„Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона“, добави още Радев.

В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", посочи президентът.

Той допълни, че неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори", заяви Румен Радев.

Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 25
zelka007
преди 4 години
др.радев първо да напълни арена армеец с хора дето са му верни , да докара шефа на ПЕС да му помага , както Бащицата докара Манфред Вебер и тогава ще го слушаме какви ги плещи на общо основание ... иначе ми е симпатичен но толкова . там онова дето го сглобява с корнелия и решетников да ни излага по света , да ме извинява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още