IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Докато аз съм на власт, Китай няма да бъде най-голямата суперсила в света

Намерението на азиатската страна е да се превърне в световен икономически лидер, категоричен е американският президент

10:36 | 20.05.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е „много щастлив“ от търговската война и заради това, че Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила в света, докато той е на власт, съобщава Bloomberg.

“Взимаме милиарди долари“, сподели Тръмп в ефира на Fox News Channel, след като беше попитан за развитието на търговската война. „Очевидно Китай не се справя така добре като нас“, добави още президентът. 

Коментарите на Тръмп сигнализират, че той явно не бърза да се върне към преговорите с Пекин, след като по-ранните разговори пропаднаха, давайки път на нова ескалация в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

По-рано през май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Търговските трусове продължиха с решението на Тръмп да наложи забрана на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. за достъп до американския пазар, както и блокиране на доставките от страна на доставчици от САЩ.

Китайската икономика „не е велика“ в момента, заяви още Тръмп, добавяйки: „Нашата икономика е фантастична. Защото те искаха да ни настигнат, да станат по-големи от нас. Ако Хилъри Клинтън беше станала президент, Китай щеше да има много по-голяма икономика от нас до края на нейния мандат. А сега дори не се доближават до това“.

Президентът на САЩ също посочи, че вярва, че Китай иска да измести Америка като световна водеща суперсила, „но това няма да стане с мен“.

„Смятам, че това е тяхното намерение“, подчерта той, добавяйки: „И защо да не стане? Имам предвид, че те са много амбициозни хора, много умни“.

Икономисти от HSBC Holdings Plc прогнозираха през 2018 г., че Китай е напът да се превърне в най-голямата икономика в света до 2030 г. Националният брутен вътрешен продукт на азиатската страна ще достигне 26 трлн. долара в края на следващото десетилетие, докато този на САЩ ще се повиши до 25,2 трлн. долара.

Подобно е мнението и на Международния валутен фонд, който също гледа на Китай като на световен икономически лидер до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
Да Да и после се събуди!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
От години повтарям, че БВП, като разбиране и методика, е остарял и неадекватен критерий за укономически капацитет и мощ. Време е да се овеществи. По ОБВП, Китай е в пъти по-могъщ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
Именно, Китай са 4 - 5 пъти повече от американците. И, т.к. възможностите за потребление, по пътя папо-ако, са 4-5пъти по-високи при китайците...- Кой нямало да стане 1 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Значи Швейцария са го закъсали!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 45 rate down comment 7
Mohave __
преди 4 години
Ако в Китай една операция струва 1000 $ то в САЩ същата е 20 000 $ . Стойностите на БВП в случая са израз на слабост , а не на сила - те . има някой който може да го свърши 20 пъти по - евтино и не толкова зле . Това не прави Китай 20 пъти по слаб - точно обратното . Тежестта на БВП спрямо дългата не е същата . Просто САЩ е по- добра машина за "изфабрикуване" на БВП , но не и на платежоспособност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 4
Стефчо
преди 4 години
2014 г. ги минаха по паритет на покупателна. За тоя дето се интересува - една най-обикновена операция в Щатите е минимум 50 хилки, докато в Китай е 1000 долара, хонорар на адвокат по наказателно дело - минимум 50 хилки, в Китай - 1000 долара. Всичко това надува бвп-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 6
korn
преди 4 години
Китай и САЩ са двете най велики сили в момента итова ще продължи дълго време.Но да си велика сила струва пари, които винаги се плащат от народа.За нас европейците ситуацията е идеална.По време на война най глупавите винаги са на първа линия.Европееца е бил на първа линия много години, време е други да поемат щафетата а ние да си живеем спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Султан Доди е велик! Раята подскача от радост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 4 години
Никой не схваща мисълта на Тръмп. Човекът иска да подскаже, че трябва да се промени конституцията, за да може той да има 3-ти и 4-ти мандат и да гарантира статута на САЩ. Китай никога няма да изпревари САЩ, защото вече има демографски проблеми и застаряващо население. Заради селективните раждания има 100 милиона мъже повече от жените. Поради притока на млади имигранти, а и поради по-високата раждаемост Америка няма такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 13
крас
преди 4 години
ИЗВИНЯВАЙ , Но жестоката истина е тази която съм отразил!!Време е да излезеш от облъчването на руските национални медии и видиш реалността такава каквато е - РУСИЯ , КАКТО И БЪЛГАРИЯ СА ДВЕ КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВА. Знам, че ще ми възразиш но преди да го направиш виж клипчето: "Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhet"АКО ГО ИЗГЛЕДАШ ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЗАЩО НИКОЙ НИЩО НЕ ГОВОРИ ЗА ПРОБЛЕМА СВЪРЗАН СЪС СКАНДАЛНОТО ЗАТВАРЯНЕ НА ГАЗОПРОВОДА ДРУЖБА , КОЕТО ДОВЕДЕ ДО ИСТРЕЛВАНЕТО НА САМО НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА, НО И НА ДОЛАРА НАГОРЕ!!ЩЕ ТЕ ПОМОЛЯ ДА СЕ ОСВОБОДИШ ОТ САНТИМЕНТИ И ДА НАБЛЮДАВАШ И АНАЛИЗИРАШ БЕЗПРИСТРАСТНО СЛУЧВАЩОТО СЕ В СВИТА , защото света вчера не е това което е днес и няма да бъде това което ще е утре!!ВСИЧКО ТЕЧЕ И ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ!!ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕШЕН ДЕН !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още