IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Докато аз съм на власт, Китай няма да бъде най-голямата суперсила в света

Намерението на азиатската страна е да се превърне в световен икономически лидер, категоричен е американският президент

10:36 | 20.05.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е „много щастлив“ от търговската война и заради това, че Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила в света, докато той е на власт, съобщава Bloomberg.

“Взимаме милиарди долари“, сподели Тръмп в ефира на Fox News Channel, след като беше попитан за развитието на търговската война. „Очевидно Китай не се справя така добре като нас“, добави още президентът. 

Коментарите на Тръмп сигнализират, че той явно не бърза да се върне към преговорите с Пекин, след като по-ранните разговори пропаднаха, давайки път на нова ескалация в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

По-рано през май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Търговските трусове продължиха с решението на Тръмп да наложи забрана на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. за достъп до американския пазар, както и блокиране на доставките от страна на доставчици от САЩ.

Китайската икономика „не е велика“ в момента, заяви още Тръмп, добавяйки: „Нашата икономика е фантастична. Защото те искаха да ни настигнат, да станат по-големи от нас. Ако Хилъри Клинтън беше станала президент, Китай щеше да има много по-голяма икономика от нас до края на нейния мандат. А сега дори не се доближават до това“.

Президентът на САЩ също посочи, че вярва, че Китай иска да измести Америка като световна водеща суперсила, „но това няма да стане с мен“.

„Смятам, че това е тяхното намерение“, подчерта той, добавяйки: „И защо да не стане? Имам предвид, че те са много амбициозни хора, много умни“.

Икономисти от HSBC Holdings Plc прогнозираха през 2018 г., че Китай е напът да се превърне в най-голямата икономика в света до 2030 г. Националният брутен вътрешен продукт на азиатската страна ще достигне 26 трлн. долара в края на следващото десетилетие, докато този на САЩ ще се повиши до 25,2 трлн. долара.

Подобно е мнението и на Международния валутен фонд, който също гледа на Китай като на световен икономически лидер до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Не че искам да се заяждам, но БВП на САЩ сега е $20.5 трлн, а през 2006 (преди 12 години) е бил $13.8. С малко аритметика излиза, че през 2030 ще е над $27 трлн, ако използваме данните от 2006. А би трябвало да е над 27, заради мащаба на икономиката. Та си мисля, да не би МВФ и СБ да очакват криза по-голяма от 2007!?!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 9
многодобре
преди 4 години
...ако не споменеш Русия, руснаци и разбира се да ги оплюеш няма да има заплатка ли? ...тука иде реч за друго а ти ни редиш глупост след глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 26
крас
преди 4 години
Аферим машалла Доди. Истински войн си!!За разлика от РАШКИТЕ, които зарязаха всичко на изгок от УРАЛ и го дадоха без бой на жълтурковците. В СИБИР КИТАЙСКИТЕ ГРАДОВЕ НИКНАТ КАТО ГЪБИ, А РУСНАЦИТЕ СА ИЗЧЕЗВАЩ ЗАЩИТЕН ОТ ЮНЕСКО ВИД СЪЩЕСТВА. Чий е сега остров Даманский?? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ Е КИТАЙСКИ, а не руски!!Иначе легендите как са го остоявали съветските другари е само едно никому ненужно минало. СОРИ , НО НА ИЗТОК ОТ УРАЛ СЕ ГОВОРИ САМО НА КИТАЙСКИ !!ТАКА Е И В КАЗАХСТАН !!ДА ИМ Е ЧЕСТИТО НА РУСНАЦИТЕ!А ДОДИ Е ПОСЛЕДНИЯТ МУХИКАН БОРЕЩ СА ЗА БЯЛАТА РАСА. УСПЕХ ДОДИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
И най-вече : много са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 36
lyusien
преди 4 години
И при Тръмп и при Клинтън и при всеки следващ Китай никога няма да бъде суперсила Защото 300 милиона в С А Щ произвеждат Б В П за 25 трилиона също толкова колкото Китай но със назеление 1 милиард и 300 милиона Но от търговската война ще загубят и двете суперсили Както и целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 62 rate down comment 13
Mechkata
преди 4 години
С или без Тръмп Китай ще станат най-голямата икономическа сила. Както сам си го споменава - "много са амбициозни и са много умни"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още