IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десните популисти в капана „Ибиса“

Малко преди европейските избори обединеният демагогически фронт отдясно понесе значителни щети, а младият Курц сякаш преживя катарзис

16:15 | 20.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Жанрът на съвременните едноактови пиеси бе обогатен през уикенда в недалечна Австрия с фарса „Ибиса гейт", представен в дълъг видеозапис, записан по маниера на тайните служби.

Драматургичните компоненти - самонадеяни политици в интоксикацията на дузина кенчета Red Bull и вискоградусен алкохол, предполагаема красива племенница на руски олигарх, покупката на таблоида Krone срещу привилегировани правителствени договори, незаконно партийно финансиране чрез неправителствена организация – всички те доведоха до оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе, който от януари 2018 г. бе вицепремиер на алпийската страна. Като лидер на своята FPÖ той бе заменен в неделя вечер от Норберт Хофер. Неговият верен придворен паж Йохан Гуденус напуска партията. На фона на направо балканските условия събитията се преобръщат бързо. През септември ще се проведат нови избори, а в Бургенланд SPÖ ще сложи край на своята силно противоречива коалиция с FPÖ.

Така малко преди европейските избори обединеният демагогически фронт отдясно понесе значителни щети. Партията на Щрахе се провали заради свободата на пресата, на която искаше да навреди, ако не и направо да я унищожи. А скандалът неслучайно се разгоря от медии от Германия - Süddeutsche Zeitung и Spiegel. Сега те обясняват, че цветистата вечер на Ибиса е просто само част от една по-широка комуникация (заради „пиянски истории“, по Щрафе, б. ред.). Това, което ще се случи през следващите няколко дни, е класическата игра на „Whodunnit“. И така, кой даде на журналистите почти двегодишното видео със стратегическа точност във времето? В интервю за Bild премиерът Курц твърди, че това е работа на Тал Зилберщайн, бивш ръководител на предизборната кампания на социалдемократите: „Той ползва подобни методи по целия свят".

Австрийският канцлер не може да докаже тезата си. Цялата афера премахна голяма част от чара му на доскоро млад герой, който сега внезапно се появява под прожекторите като ръководител на остатъка от едно правило се правителство. Курц се коалира с дясната FPÖ въпреки многократните предупреждения на други консервативни партии от други държави, и в крайна сметка се нуждаеше от доста време, преди да сложи край на това.

Редица либерали сега се надяват, че опозореният лидер на партията на свободата ще бъде „първата паднала плочка от доминото" на националистическото движение. В крайна сметка крайнодясната партия на Щрахе, която е в управлението от 2017 г., беше една от най-успешните политически сили сред антиимигрантските и националистическите партии, които през последните години бяха във възход в Европа. Броени дни преди изборите за Европейски парламент скандалът прекъсна инерцията, набрана от националистите.

Оставката на Щрахе и разпадането на коалиция без съмнение е сериозен удар върху опитите на европейските антиимиграционни партии да се позиционират като благонадеждни управленски алтернативи.

Но остава отворен и друг въпрос -  как Курц ще съумее да управлява в оставащите месеци до предсрочните избори, при положение че опозиционни фигури и представители на собствената му консервативна партия призоваха всички министри на дясната коалиционна партия да напуснат постовете си. Най-важният от тях е министърът на вътрешните работи Херберт Кикъл, който отговаря за апарата за сигурност.

Но едно е сигурно – младият Курц сякаш преживя катарзис. В интервю за френския Figaro той заяви че ще се бори срещу идването на власт в ЕС на левите и крайнодесните сили, защото е убеден, че програмите им заплашват съществуването на съюза. По-добре късно, отколкото никога, нали? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ха ха , добър и кратък анализ :))) добро е Бойчо :))) сега марин льо пен ще трябва във всяко интервю да обяснява пак за оня заем от рассия и за пътечката дето е направила на червения килим в кремля :))) мдааа , лоши времена ...и да не пропуснем друг устат герой матео салвини и той има да обяснява един произход на едни руски пари във всяко интервю дето ще дава и той пътечка на червения килим в кремля направи ...за нашия волен нема да отваряме дума ... ние си го знаем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още