IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редките метали са шансът на Китай да спечели търговската война

Ако заплахата на Пекин за мита в сектора се осъществи, на САЩ ще им трябва време, за да се възстановят, което може да им струва да загубят конфликта

08:23 | 04.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и американският държавен глава Доналд Тръмп (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин (вляво) и американският държавен глава Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

Китай заплашва да започне нов етап от търговската война със САЩ като прекъсне доставките си на редки метали за американската технологична и отбранителна промишленост.

В редица статии на китайския англоезичния китайски официоз Global Тimes САЩ ще усетят липсата на редки метали, което се очертава като своеобразен коз в ръцете на Пекин, пише Forbes. 

„Без надеждни местни доставки, САЩ са принудени да разчитат на Китай, който снабдява индустрии със стратегическа значимост“, посочва Ху Уейдзя, един от авторите на Global Тimes. „Редките метали са жизненоважни за много съвременни технологии и за широк спектър оръжейни системи, използвани от американската армия, но Китай контролира по-голяма част от световните доставки“, добавя Уейдзя.

Според автора ще са необходими много години, за да успеят САЩ да възстановят своята индустрия за добив на редки метали и да увеличи вътрешното си снабдяване, с което да ограничи своята зависимост от китайския внос.

Това е дълго време, достатъчно дълго, за да може Китай да спечели търговската война срещу САЩ, през което време монополът на азиатската страна върху добива на редки метални и други изкопаеми суровини ще помогне на Пекин да контролира жизненоважна част от технологичния американски сектор, пише още Уейдзя.

Тед Бауман, старши анализатор и икономист в Banyan Hill Publishing, е съгласен с това твърдение.

„Ако китайците въведат забрана за износ и успеят да се измъкнат за шест месеца от американските мита, това ще принуди Тръмп да отстъпи“, посочва той.

Все пак Бауман смята, че това не е много добра идея, която Китай може да следва, тъй като азиатската страна „ще бъде разглеждана от останалия свят като ненадежден търговски партньор за тези жизненоважни метали, което ще доведе до бързото развитие на алтернативни ресурси“.

В същото време САЩ могат да започнат проучване на нови доставки от други страни.

„Друг потенциален ефект ще принуди САЩ да потърсят или създадат нов източник на тези минерали“, споделя Джордан Ауойе от Awoye Capital.

Според него подобно действие ще даде възможност за развиващите се икономики и пазари като Виетнам и Мексико да запълнят появилата се празнина в доставките. Въпреки това по-късно американският президент Доналд Тръмп атакува и на този фронт, като заплаши именно южната си съседка с мита върху целия внос, ако не бъде ограничена миграцията.

Според Йохан Гот, директор в областта на потребителската и търговската практика към A.T. Kearney, търговската война може да излезе извън рамките на редките минерали, достигайки до корпорациите, които правят бизнес и от двете страни.

„В миналото Китай се целеше в отделни компании, за да притисне правителствата на въпросните страни“, споделя Гот, добавяйки: „В случая със САЩ, Китай е изиграл своите карти с голямо ограничение, тъй като вижда опасността от ескалиращия конфликт. САЩ също притежават огромен арсенал от инструменти, надвишаващи митата, както показаха неотдавнашните санкции срещу корпоративни цели“.

Макар все още да не е ясно дали Китай ще осъществи заплахата си да добави редките метали към своя арсенал в борбата срещу САЩ, едно нещо е сигурно – бизнес рисковете за компаниите, занимаващи се с търговия и от двете страни, ще се повишават, докато трае търговската война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
Sakamano
преди 4 години
В покера все пак някои играчи си тръгват с повече пари, докато при търговските войни няма печеливши. И не е ясно кой прибира рейка. Това им е лошото на аналогиите, никога не са напълно точни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
"Когато Тръмп изиграе своя стрейт един милиард китайци ще *** кръв с години. "И кога т'ва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 23
pioner
преди 4 години
Щом искаш покер сравнения онова което Тръмп играеше до сега бяха чифт двойки или чифт тройки, а забраната за дейност на Huawei на територията на САЩ е чифт петици. Докато спирането на доставките на редки метали за САЩ е стейт. Когато Тръмп изиграе своя стрейт един милиард китайци ще *** кръв с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
грррр ... не е кертин , а КЕРСТИН ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 20
zelka007
преди 4 години
чайниците ще настъпят мотиката с редкоземните метали , тъй смята индустрията в УСА :https://***.scientificamerican.com/article/dont-panic-about-rare-earth-elements/?redirect=1леко преиграват по темата ватните *** по форумите , по съвместителство синофилски - "врагът на моя враг е мой приятел." - кертин гир :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Asdf1234
преди 4 години
Крайно време е най-големия играч на покер и шоумен да престане да си играе с отъня. Ако не се намерят умни хора около него да му обяснят, че преминава границата, ще го сменят и то много скоро, по-скоро от колкото предполагаме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още