IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонците гласуват онлайн на европейските избори

Страната е единствената в света, позволяваща гласуване по интернет на всички избиратели на всички избори

18:49 | 20.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хиляди естонци вече гласуваха онлайн на изборите за Европейски парламент, предаде Асошиейтед прес, отбелязвайки, че страната е единствената в света, позволяваща гласуване по интернет на всички избиратели на всички избори, съобщава БТА.

Гласуването по интернет е възможно от 2005 г. в Естония, страната, която даде на света чат приложението Skype. Процентът на гласоподавателите, използващи интернет, за да гласуват, се увеличава с всеки нов вот. На националните избори през март делът им достигна 44 на сто.

32-годишната Линда Лайнво, която е държавна служителка, е една от първите, гласували на изборите за ЕП. Тя го прави от кафене, преди да отиде на работа днес. Линда гласува по интернет, откакто е получила правото да го прави. "Не бих могла да си представя живота си различен", казва тя, след като влиза в сигурен онлайн портал с данните от личната си карта и с ПИН код. "Правя всичко онлайн, за да не ми се налага да стоя на опашки и да пускам хартиени бюлетини", допълва тя.

След като сваля приложение и се идентифицира, тя разглежда избирателните списъци във виртуална "кабина за гласуване" и избира своя кандидат. Отнема й 30 секунди. За същото време са гласували още 2000 души.

Европейските избори ще се състоят между 23 и 26 май. Естония има шестима представители в 751-местния ЕП.

Естонската система за гласуване онлайн работи от 10-и май до четвъртия ден преди изборите. Хората могат да гласуват повече от веднъж, като се отчита само последният им глас, за да се избегне натиск върху избирателите.

Според проучвания на избирателната комисия гласуването по интернет увеличава значително избирателната активност сред живеещите в чужбина и сред хората, живеещи на над 30 минути път от избирателна станция.

Засега е трудно да се оцени какъв е ефектът от гласуването онлайн. Според директора на естонската избирателна комисия Прийт Винкел гласувалите веднъж онлайн продължават да го правят. Освен това вероятността те да продължат да упражняват правото си на глас е по-голяма, отколкото сред гласуващите в избирателните секции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Естонците да, но не и ние. Правителствата започнаха да ни лъжат за това от началото на века. Най-напред НикиТО Василев, после кой ли не и колко ли не Борисов. Дори беше назначил Р. Желязков за това, но онзи ВИДИМО няма нито НАИКТИНА спусната задачата, или потенциала да я организира. А най-вече на някого не му се иска да имаме електронно правителство и гласуване. Защо ли? Помислете. Помислете и колко пари пръснаха за това (УЖКИМ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още