IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Любо Георгиев: София може да поеме още един милион жители

Най-голям капацитет за поемане на нови жители имат кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, твърдят от „Визия за София“

11:34 | 21.05.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди. Това мнение изказа арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа „Визия за София“ и директор на „Софтпроект“, по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според него най-перспективните райони за изграждане на жилищни и на смесени проекти с жилища и офиси са районът на Кремиковци и Волуяк. Изследването на "Визия за София", което ще бъде качено на сайта й по-късно днес, показва, че съществуващият жилищен сграден фонд на София към момента може да поеме съответно 1 460 102 жители при 30 кв.м полезна площ на жител, 1 210 729 жители при 35 кв.м на човек и 1 059 383 жители при 40 кв.м на човек. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429.

Близо 90% от жилищния капацитет се намира в границите на София-град. Данните за съществуващите жилищни сгради показват, че към настоящия момент, най-голям поемен капацитет за жители имат съществуващите жилищни сгради в кварталите Младост 1, Овча Купел 2, Младост 3 и Стрелбище. От крайградските райони с най-голям капацитет са съответно Банкя, Владая, Нови Искър-кв.Курило и Бистрицаа. 

Гъстота на жители по квартали към настоящия момент

Жилищата в България са много повече от домакинствата, като в България има средно 550 жилища на 1000 души население, а над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Поради това според заместник-министъра е необходима нова политика за осигуряване на достъпни жилища, която да допринесе за справяне с демографската криза и бедността. По думите му стъпка в тази посока е проектът за Национална жилищна стратегия, който беше публикуван за обществено обсъждане миналата година. „Целта на стратегията е да раздвижи мобилността на трудовия пазар, така че той да не е концентриран само в няколко града, предвижда мерки за обновяване на фонда от социални жилища от общините чрез публично-частни партньорства, за по-ефективно управление на етажната собственост и за създаване на стимули за енергийна ефективност на жилищните сгради“, посочи Йовев.Според заместник-министъра въпреки многобройните промени на Закона за етажната собственост текстът не успява ефективно да регулира отношенията между живеещите в дадена сграда. Това е наложило новата мащабна инициатива за промени в закона, които целят прецизиране на правата и задълженията на собствениците и обитателите на жилищните сгради и по-добри механизми за контрол и санкции.

Йовев посочи, че голяма част от апартаментите в страната се намират в сгради на над 30 години, което налага масово обновяване на жилищния фонд и повишаване на неговата използваемост. „Стъпка в тази посока е Програмата за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради. Това е една от най-големите социално-икономически програми за регионите, която има плюсове не само за обществото, но и за малкия и средния бизнес. До момента са обновени 1669 сгради от общо 2022 сгради, които трябва да бъдат обновени с наличните ресурси“, каза заместник-министърът.

Според Йовев за да се развива жилищната политика в страната, е необходимо да се подобрят условията за инвестиции в жилищния сектор, като за целта е необходимо сътрудничество между държавата, частния сектор и браншовите организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
++1"Какъв е потенциала за разширение и уплътняване на легловата база в София"Какъвто е потенциалът на Лос Анжделис, може много:https://***.youtube.com/watch?v=tyqVYVKBu6E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 0
alzag
преди 4 години
Легловата база е налична, но съществуващата инфраструктура се задъхва и към днешна дата при наличното и ежедневно приходящо население. Задръствания, проблеми със записването в ясли и детски градини, остаряли и често дефектиращи ВИК, ТЕЦ, Ел комуникации. Събирането и обощаването на данни е едно, но анализа на темата за потенциала на броя жители е нещо доста по-голямо. Така че, правилното заглавие на анализа е "Какъв е потенциала за разширение и уплътняване на легловата база в София"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Тези са калинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 2
ПИЧ
преди 4 години
Тоя архитект изкукал ли е ? Надявам се че точно го цитирате. Вече почваме да се прескачаме, той иска още 1 млн. да прибави. Града се превръща в гето, не можеш нормално да се придвижиш и да си свършиш работата.Оставям настрана неточностите в статията, като: "Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 4 години
И ще има едно голямо...постоянно... задръстване от Обеля до Горубляне, от Нови Искър до Витоша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 4 години
И ще има едно голямо...постоянно... задръстване от Обеля до Горубляне, от Нови Искър до Витоша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
пасъм
преди 4 години
Няма де пУашите :)А който го е страх да ходи в Ихтиман или Радомир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 2
c.r.e.a.m
преди 4 години
Егати визионера. Вместо да накарат хората да изкарат необитаемите жилища на пазара, които са поне 100000 в София, тия ще строят в Младост и Стрелбище. С такива футуристи ни чака светло бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 46 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
В бъдеще София само ще намалява и като население и като икономика и не абсолютно неразбираемо защо изобщо се правят кръчмарски сметки като тези в статията. Само за миналата година са родени около 8500 деца, а покойниците са близо 20 000, а средната раждаемост на жена 1.1 дете при необоходими 2.1 за запазване на сегашното население, а провинцията тотално опустя заради отворените граници. София я чака срив на населението с 2/3 в следващите 3-4 десетилетия и това да се поема ново население звучи несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
майтапа настрана, Софето и Слънчака имат потенциал да станат Хонг Конга и Сингапура на Балканите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още