IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Любо Георгиев: София може да поеме още един милион жители

Най-голям капацитет за поемане на нови жители имат кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, твърдят от „Визия за София“

11:34 | 21.05.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди. Това мнение изказа арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа „Визия за София“ и директор на „Софтпроект“, по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според него най-перспективните райони за изграждане на жилищни и на смесени проекти с жилища и офиси са районът на Кремиковци и Волуяк. Изследването на "Визия за София", което ще бъде качено на сайта й по-късно днес, показва, че съществуващият жилищен сграден фонд на София към момента може да поеме съответно 1 460 102 жители при 30 кв.м полезна площ на жител, 1 210 729 жители при 35 кв.м на човек и 1 059 383 жители при 40 кв.м на човек. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429.

Близо 90% от жилищния капацитет се намира в границите на София-град. Данните за съществуващите жилищни сгради показват, че към настоящия момент, най-голям поемен капацитет за жители имат съществуващите жилищни сгради в кварталите Младост 1, Овча Купел 2, Младост 3 и Стрелбище. От крайградските райони с най-голям капацитет са съответно Банкя, Владая, Нови Искър-кв.Курило и Бистрицаа. 

Гъстота на жители по квартали към настоящия момент

Жилищата в България са много повече от домакинствата, като в България има средно 550 жилища на 1000 души население, а над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Поради това според заместник-министъра е необходима нова политика за осигуряване на достъпни жилища, която да допринесе за справяне с демографската криза и бедността. По думите му стъпка в тази посока е проектът за Национална жилищна стратегия, който беше публикуван за обществено обсъждане миналата година. „Целта на стратегията е да раздвижи мобилността на трудовия пазар, така че той да не е концентриран само в няколко града, предвижда мерки за обновяване на фонда от социални жилища от общините чрез публично-частни партньорства, за по-ефективно управление на етажната собственост и за създаване на стимули за енергийна ефективност на жилищните сгради“, посочи Йовев.Според заместник-министъра въпреки многобройните промени на Закона за етажната собственост текстът не успява ефективно да регулира отношенията между живеещите в дадена сграда. Това е наложило новата мащабна инициатива за промени в закона, които целят прецизиране на правата и задълженията на собствениците и обитателите на жилищните сгради и по-добри механизми за контрол и санкции.

Йовев посочи, че голяма част от апартаментите в страната се намират в сгради на над 30 години, което налага масово обновяване на жилищния фонд и повишаване на неговата използваемост. „Стъпка в тази посока е Програмата за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради. Това е една от най-големите социално-икономически програми за регионите, която има плюсове не само за обществото, но и за малкия и средния бизнес. До момента са обновени 1669 сгради от общо 2022 сгради, които трябва да бъдат обновени с наличните ресурси“, каза заместник-министърът.

Според Йовев за да се развива жилищната политика в страната, е необходимо да се подобрят условията за инвестиции в жилищния сектор, като за целта е необходимо сътрудничество между държавата, частния сектор и браншовите организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 3
khao
преди 4 години
иначе идеята на господина е доста прорачна, пак се търси вариант да се краде от общия ресурс... до оня ден 'санираха' зада вдигнат цените на имотите, сега ще строят социални жилища зада са по достъпни ... докато Цв.Цв пазарува ли, пазарува на евтинджос у центъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 2
khao
преди 4 години
даже има място за 3млн без да има нужда от нови квартали, още не сме изсекли парковете напълно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още