IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви – плюсове и минуси

Много европейски икономики се пристрастиха към тази политика за подкрепа на растежа

10:52 | 11.06.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

От пет години насам европейските държави се опитват да рестартират болните си икономики чрез радикално краткосрочно лекарство – отрицателните лихви, пише Брайън Блекстоун за Wall Street Journal.

Вместо това се оказа, че централните банки не успяха да отбият икономиките от негативните ставки, които стават все по-постоянна характеристика на средата. Никоя от централните банки, които въведоха отрицателни лихви по време на европейската дългова криза, не се е върнала все още към положителните.

„Като цяло сме на обезболяващи и е много трудно да отвикнем”, коментира Тамаз Георгадзе, главен изпълнителен директор на берлинската компания Raisin, която осигурява платформа на потребителите и бизнеса за депозиране на средства към 77 банки в 25 страни.

Отрицателните лихви преобръщат нормалните разходи за кредитиране. Търговските банки трябва да плащат, за да държат средствата си в централните банки вместо да получават лихва. Това би трябвало да ги накара да отпускат евтини заеми на други банки, бизнеси и потребители, като същевременно налагат лихви върху някои депозити при тях. На теория това насърчава хората да заемат и харчат повече, и да спестяват по-малко, което трябва да стимулира икономиката до момента, в който негативните лихви вече не са необходими.

Неефективността на политиката на отрицателни лихви е знак за това колко слаб и уязвим е европейският икономически двигател. Тази политика заплашва пенсиите, създава риск от балони при недвижимите имоти и не потиска напълно призрака на дефлацията. Европейските банки страдат от слаб лихвен доход, което ги нарежда след американските по рентабилност и прави задачата им да финансират икономиката по-трудна.

Общественото негодувание расте в силни икономики като Германия и Швейцария, които не се нуждаят непременно от негативни лихви, докато тези, които се нуждаят, не виждат голяма полза. Непечеливши компании се задържат на повърхността, отклонявайки ресурси от по-печелившите, което повлиява на производителността. Неспособността на централните банки да повишат лихвите ги оставя с много малко оръжия при следваща криза.

Европейските икономически тревоги, заедно с други въпроси като имиграцията, очертават възможността крайнодесните партии да спечелят гласове за сметка на центристките на предстоящите евроизбори. Резултатите ще бъдат следени отблизо за евентуални знаци на разединеност в Европа.

Отрицателните лихви нямаха желания ефект за потребители като Ник Алтмюлер (42 г.), който работи в областта на маркетинга в Берлин. „Не харча много повече и не спестявам много повече”, споделя той. Той разпределя своите спестявания от 50 хил. евро между мобилни банки в Мюнхен и България, преследвайки 0,1 процентни пункта допълнителна доходност. „Това е нещо обичайно за мен”, казва той.

Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Разбира се много удобно е пропуснато да се спомене как свършва т.н. "политика за подрепа на растежа" в миналото, за да знаят хората какво да очакват и днес, защото историята има лошия навик да се повтаря. Например преди 250 години във Франция бива проведен уникален монетарен експеримент с въвеждане на фиатни пари с цел подкрепа на растежа, който продължава няколко десетилетия. Експериментът не завършва с отрицателни лихви, а с хиперинфлация и масови безредици и тотален крах на първата Френска република и идването на френския вожд Наполеон на власт. Фиатните пари оцелят под 2 десетилетия преди да се получи тотален крах и даже днес са запазени картини от това как разгневените от "политиката за подкрепа на растежа" горят пресите за създаване на книжни пари по площадите на Париж и други градове. Отръцателните лихви няма да се задържат дълго, а ще бъдат последвани от хиперинфлация и масови безредици както се е случило в миналото и плюсовете и минусите няма смисъл да се обсъждат въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
пристрастили са се щот треа откраднат парите на ората .... тва си е пладнежки грабеж тоя ми ти "растеж" тва значи директно грабителство от народа от гнъсните либерасти и банкки. Днеска си бачкал за 100 леа и "растежа" утре ти еббeе майкката на надницата плюс отрицателните лихви и вече си на 90тка реални, а кат е само безкешово как прокламират тука не мое и ги дъпнеш и надницата "расте" веднага на 80тка следващия път, на тва му викам аз "растежи" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още