IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операционната система на Huawei ще се нарича Hongmeng?

Временният лиценз от шест месеца няма голямо значение за компанията, заяви основателят ѝ Жън Джънфей

12:54 | 21.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Операционна система за мобилни устройства на Huawei ще се нарича Hongmeng. Тя е била разработена от самата компания в случай че ограничителните мерки на САЩ не й позволяват повече да използва операционната система Android, която е собственост на Google, съобщи късно снощи порталът Huawei Central, специализиран за новини за китайския телекомуникационен гигант.

Hongmeng e базирана на операционната система с отворен код Linux, a името ѝ произхожда от китайската методология. Подобен подход подхожда на корпорацията, която кръсти собствения си процесор Kirin също на герой от методологията – Qilin.

Според досега наличната информация Hongmeng няма да бъде само мобилна операционна система, а ще бъде използвана като универсална операционна система за различни платформи, включително смартфони, таблети и ноутбуци.

Припомняме, че още през март един от ротационните председатели на компанията Ричард Ю заяви в рамките на събитие по представянето на нови устройства, че компанията има „План Б, в случай, че смартфоните и компютрите на Huawei няма да могат да ползват Android или Windows заради напрежението между компанията и САЩ.

Временният лиценз за Huawei  няма да има голямо значение за китайската телекомуникационна компания, заяви междувременно основателят ѝ Жън Джънфей. Huawei е била готова да се справи със забраната на САЩ.

„90-дневният лиценз на правителството на САЩ няма голямо значение за Huawei. Компанията е готова да се справи със забраната на САЩ", заяви Жън Джънфей, цитиран от централната телевизия на Китай CCTV.

Основателят на компания отбелязва освен това, че „Huawei може да прави чипове толкова добре, колкото и американските компании, но това не означава, че компанията няма да купува чипове от САЩ.

В неделя стана ясно, че американската корпорация Google прекратява бизнес контактите си с Huawei, след като властите в САЩ решиха да включат китайската копания в черен списък. На практика тази мярка означава, че Huawei е лишена от достъп до технологии и сафтуер с изключение на продуктите, които са с открит достъп.

Снощи министерството на търговията на САЩ издаде 90-дневен временен генерален лиценз, който възобновява правото й да гарантира обслужването на мрежите и да предоставя обновен софтуер за нейните мобилни устройства, използвани в САЩ. Лицензът действа от 20 май 2019 година до 19 август 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
къф операционна система бълнуват па тия :))) ... я се зачетете колко патента притежават американски компании за OIN ... :https://***.openinventionnetwork.com/about-us/us-patents-owned-by-oin/до миналата година М$ прибираха по 2млрд. годишно от лицензии за инсталиране на "безплатния" андроид на всяко произведено устройство , те държат ключови патенти и играят с рижия китеник . резват ги от общността и кво става с операционната система ? мхммм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
ето така ше се отървем от Гогала .... :)) ше има пампуреса за Сашевците май така ми се струва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Някои мазета в Мелник са по-стари от САЩ,а Китай е държава на около 5500 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още