Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия се бори с рекорден недостиг на IT специалисти

Сериозен дефицит на кадри има при всички професии от т. нар. MINT - специалисти по математика, информатика, естествени науки и технологии

0
 
13
 
6
red6 до: marto1992
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Забравих да добавя - в България всеки се натиска за ИТ по две причини:
- една от малкото сфери, където се получава адекватно възнаграждение
- един от малкото, ако не и единствения сектор, където държавата и мутрите не могат да се месят. Просто нито едните, нито другите имат капацитет за това. Сектора е свръхконкурентен и глобализиран. И следователно много трудно може да бъде побългарен (в лошия смисъл) - селски номерца като пари в плик, спестени осигуровки и т.н. не вървят.
0
 
11
 
5
red6 до: marto1992
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Много ме кефи как говорят хора, които и хал хабер си нямат - и от ИТ и от трудовия пазар в Германия. Относно до колко е "заплатена" професията сравнена с нормалните:
https://learn-german-easily.com/average-salary-germany#
https://www.payscale.com/research/DE/Job=Information_Technology_(IT)_Consultant/Salary
И имате гугъл - ползвайте го, ако не ви харесват тия линкове. Морето от "тройкари, араби, индийци и т.н." нещо го няма, понеже същите не ги чуват нещата. Индийци има чат-пат, понеже по-добре някакво ИТ, отколкото никакво. И на тях по правило се дава по-мал0умната работа. По ред причини. Иначе и там има аутсорсинг към Индия, ама тренда по-скоро се обръща, защото се усетиха, че спада в качеството не си струва спестените пари.

Отделно, насочват се към "механика, химия, физика" ама и там имат недостиг, ако беше прочел и осмислил цялата статия. И като цяло имат същия недостиг като в ИТ. П.с. това положение не е само във Германия - абсолютно същото е по целия свят. На всичкото отгоре, тия "механици, химици, физици и т.н." ежедневно използват ИТ продукти/услуги в работата си - едно за да са по-ефективни и две - за да могат да си я свършат въобще. Архитектите чертаха на оризова хартия през '80, вече няма такива - има си аутокад например. Що ли?

Интересното е, че това е уж сайт за икономически подковани хора, а не могат да направят проста калкулация - има недостиг на нещо и почва да му расте цената... И търсенето ще продължи да расте. Поне докато няма читаво AI.
3
 
9
 
4
marto1992 до: nkavrakov1982
преди 4 седмици
Глупости... В Германия няма ИТ специалисти, защото там това е една обикновенна професия - както в България да бъдеш шофьор в градския транспорт. В Германия умните деца се насочват към механика, химия, физика, защото Германия е силна в тия области и им предлага престижни професии. За ИТ сферата остават шепа хора, които истински ги влече, и море от тройкари, араби, индиици, и тн...

В България е обратното - при нас ИТ специалистите взимат много добри заплати и това е престижна професия. Куцо, кьораво и сакато е тръгнало да става ИТ специалист. Стари, млади, с математика, без математика - всеки се натиска...
8
 
6
 
3
khao до: nkavrakov1982
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
доволно глупости си написал :):)
13
 
9
 
2
преди 4 седмици
Образователната им система не е това, което беше.
Справка от 1-ва ръка.

И вече разпитвали децата, какво не харесват от родителите си.
Този шпионаж разбира се после може да се използва срещу родителите,
а децата разтат както кралски особи:

https://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/01_20.jpg

9
 
18
 
1
преди 4 седмици
Някой задавал ли си е въпроса защо е така? Отговора е прост. Човек се ражда и е естествено да общува с човек, докато в ИТ сектора, общуването е основно с машината, или респективно компютъра, софтуера с който се работи. Затова и повечето ИТ са по странни типове хора, затворени и не дотам отворени за комуникация. Знанията по математика и логическо мислене са важни, и всеки може да си спомни навремето от един клас ученици, на колко процента им вървеше математиката.. Няма как изведнъж всички хора да станат полуроботи, щото системата така иска и заявява..