IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на САЩ срещу Huawei е погрешна

Америка и Западът не трябва да се опитват да спрат възхода на Китай, а да го насърчат да сътрудничи

19:07 | 21.05.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Huawei е под обсада. Google ограничава достъпа до част от операционната си система Android за китайския технологичен гигант, а американски производители на чипове също са готови да прекратят доставките си.

Решението на САЩ да изисква от американските компании да кандидатстват за лиценз, за да продават на Huawei, е централен момент за глобалната технологична индустрия, пише в. Financial Times. То представлява откриващ залп в задаващата се студена война между САЩ и Китай, но е и грешна сметка.

Всички страни имат право да защитават националната си сигурност, особено що се отнася до 5G мрежите, които са критична част от бъдещата цифрова икономика и интернет на нещата. Действията на администрацията на Тръмп обаче отиват доста отвъд съображенията за националната сигурност. Те са и повече от опит да се притисне Пекин за търговска сделка. Действията на Тръмп са опит да се разделят технологичните сектори на САЩ и Китай, което ще се пренесе и в глобалната индустрия. 

Гледната точка, че президентът на Китай Си Дзинпин е лош герой на глобалната сцена, и че неговите технологии са на път да изпреварят американските, се споделя въобще от упавляващата класа в САЩ. Стъпките на САЩ в действителност изглеждат като опит да се ограничи възхода на Китай. Това е ехо от Съветската ера, но съветската индустрия никога не е била преплетена с американската по начина, по който е китайската.

Действията на САЩ изглеждат насочени към парализиране на една от първите китайски компании, които са конкурентни в глобален план, и които разчитат на доставки от американски фирми, както за мобилните си телефони, така и за  телекомуникационното си оборудване.

Ако се придържа към мерките си, щатската администрация ще навреди (въпреки силното лобиране от местни компании) на американските и други западни корпоративни интереси.

Колкото и да са големи уязвимостите на Huawei и на китайския технологичен сектор като цяло, действията на САЩ в крайна сметка може да се провалят. Те е вероятно да предизвикат опити от Пекин за изграждане на напълно независима верига на доставки. Може да се направи аналогия с китайската ядрена програма – скъсването на връзките със съветските съветници в края на 50-те подтикна Пекин да създаде своя атомна бомба. Резултатът сега може да ускори отделянето на Китай от интернет и съпътстващите го технологии.

В действителност Китай, който се жалва от действията на САЩ, трябва до голяма степен да вини себе си. Пекин блокира много чужди компании и сайтове (Twitter и Facebook), както и услуги на Google като Gmail и YouTube. Същевременно броят на европейските компании принудени да разкрият своите технологии в замяна на пазарен достъп се е удвоил през последните две години.

Макар западните разузнавателни служби да имат различно мнение за степента на заплаха, която Huawei представлява, те всички сочат Китай като най-големият източник на кибер атаки върху индустриални активи и обекти от националната сигурност. Ако Китай иска да промени лошия си имидж, трябва да обуздае тези атаки.

Въпреки това принудителните действия на САЩ не са подходящи. САЩ и Западът не трябва да се опитват да спрат възхода на Китай, а да го насърчат да сътрудничи в система основана на правила, като самите те дават пример.

Съюзниците на САЩ трябва сами да определят необходимите стъпки за справяне със заплахите за сигурността от Huawei или други компании. САЩ също имат право да вземат мерки, но не трябва да изпадат в дестабилизиращ протекционизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 18
melon
преди 4 години
Бай Тръмп явно има куража да удари по масата. Китай, все пак не е нормална, а комунистическа държава и трябва да бъде държан изкъсо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Основният проблем е дори не кинтите. В китайската апататура има Back Door, който янките не знаят (ако го има), а в западния софт Back Door си е нормално скътан и нормално използваем от кой си требе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Извинете, а как ще се отрази на Вас точно това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 12
Andy San
преди 4 години
И СПОРЕД МЕН ЕДНА ПОДОБНА АТАКА Н А САЩ СРЕЩУ ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И УТВЪРДЕНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА СМАРТФОНИ В СВЕТА Е ПРНЦИПНО ПОГРЕШНАЗащото това е атака срещу законните предпочитания на всички потребители на продуктите на Huawei в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 11
Sandy
преди 4 години
САЩ вече 3 пъти вдигат тавана на дълга, за да не фалират. Кога ли ще го вдигнат и за 4-ти. И докога?.. И колко още ще отлагат неизбежното? Питам знаещите? Предварително благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 35
studioaa
преди 4 години
Атаката на САЩ срещу Huawei е напълно правилна на 100%. Тази атака няма икономически смисъл, а чисто идеологически и това е да се откъснат европейските страни от търговски сделки с Китай и те да бъдат изцяло в ръцете на САЩ и да са лесни за изнудване. След спечелването на втори мандат за Тръмп и след крах на марксисткото брюкселско статукво, което предстои скоро ще трябва да се реализира декомунизация срещу левите генерати, които управляват в момента и трябва да се отрежат всички пътища те да се спасят и да останат на власт или да продължат да са част от политиката, вместо да са затвора или трудовия лагер. Всичките тези феминисти, гей и еко активисти, медийния им слугинаж може им предстои пътуване до Сибир или до някой самотен антарктически остров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
да добавя и три щриха към статията . преди има няма и седмица китай блокира изцяло достъпа освен горепосочените и до wikipedia , доскоро беше само на китайски :))) . нема цензура ти казвам , направо спират достъпа :))) . второ , сериозното засилване на процеса на изнасяне на компании от китай , в случая попаднах на новина за производители на памет , но се отнася и за детски играчки , едрогабаритни авточасти , и въобще за неща дето от близките 5-6 години си мислехме , че се правят в голямата си част в китай :https://***.reuters.com/article/us-usa-trade-china-production-focus/asian-firms-shuffle-production-around-the-region-as-china-tariffs-hit-idUSKCN1M305Bи трето главният преговарящ от страна на УСА - Робърт Лайтицър , препоръча високите мита да останат с години , като за намаляването им постепенно да се въведат мониторингови механизми през някакъв период от време и да се следи дали китай спазва поети ангажименти към някакъв бъдещ договор ...мизата скача от ден на ден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 19
ПИЧ
преди 4 години
Абе как така е направено, че да знаят какъв телефон се използва. Да направят един телефон, без опознавателни знаци, без да може операц.система да познае на коя фирма е телефона и тогава няма как да спреш нещата, щом не знаеш кой го прави този телефон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
https://***.facebook.com/pleasre.gags/videos/2027866134174714/хай-тек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 27
lozkhris
преди 4 години
Всичко, което идва от САЩ е погрешно. И вече е не само вредно, а направо зловредно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още