IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителни предприемачи: Цените на жилищата ще нараснат с около 5% тази година

Основният фактор, който ще повлияе на жилищния пазар, е политиката на банките

16:21 | 21.05.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2019 г. жилищният пазар в София и страната се успокоява, не се очаква главоломен и непрекъснат ръст на цените, но заради обективната необходимост от жилища е малко вероятно да се стигне до спад. Това заявиха строителни предприемачи по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, по неофициални данни всяка година София се увеличава с между 15 и 30 хил. жители. „Ако вземем долния праг от 15 хил. души, това означава, че само за новодошлите семейства в столицата има необходимост от 8 хил. жилищни единици. Освен това съществуващият сграден фонд, като панелните жилища например, не е най-привлекателният и всяко семейство, което може да си го позволи, търси замяната му с ново строителство“, отбеляза Шопов.

Данните на асоциацията сочат, че 18-19% от хората инвестират в жилище поради липсата на развити финансови механизми като стокова или фондова борса. „На фона на инфлацията от 5% и нулеви лихви в банките дребен инвеститор, който разполага със сума между 100 хил. и 200 хил. евро, често се насочва към закупуване на имот, който увеличава стойността си със 7% на година“, каза Шопов. Неговите очаквания са цените на жилищните имоти да нараснат с между 3 и 5% тази година. „Това охлаждане на пазара е оздравително, защото клиентите имат възможност да се насочат към по-качествени обекти включително и като околна среда. Клиентът вече не купува на всяка цена и не гледа само жилището, а и средата като зелени площи, инфраструктура, шум, наличие на детски градини и други обществени заведения“, отбеляза Шопов.

Според Иван Горанов, управител на компанията Smart Consultants, основният фактор, който влияе на жилищния пазар, е политиката на банките. „Развитието на пазара през 2019 г. ще зависи и от това каква ще е политиката на Европейската централна банка по отношение на лихвените проценти. Ако те се увеличават, това ще повлияе на цената на ипотечните кредити, а оттам и на развитието на жилищния сектор като цяло“, смята той.

Според него БНБ ще възприеме по-рестриктивна политика към банките през 2019 г. на фона на подготовката на България за влизане в чакалнята на еврозоната. „В момента се прави мониторинг на шест банки, който ще бъде готов до месец и половина и ще видите, че състоянието на някои от тях не е цветущо. През 2019 г. очаквам да има по-строга фискална политика към инвеститорите и към крайните клиенти, което също донякъде ще урегулира пазара“, прогнозира Горанов.

Той посочи, че между 2005 и 2008 г. банките са имали изключително отворена политика за раздаване на кредити и леснодостъпното финансиране е довело до навлизането на много случайни предприемачи в строителния сектор. „Банките раздаваха пари върху бизнес планове на хартия. Това доведе и до спекулативно повишаване на цените. Много хора надцениха възможностите си и водени от  желанието си за бърза печалба, се стигна до там, че сградите им останаха недовършени и голяма част от тях са собственост на банки. Една част от проектите остават недовършени заради дълги съдебни дела, които се водят между банката и лошите кредитополучатели“, отбеляза Горанов.

Според Георги Шопов по време на финансовата криза банките са направили неточен анализ, като са сложили под един знаменател жилищното с ваканционното и промишленото строителство. „Под 1,5% са незавършените жилищни кооперации на територията на София, което е изключително нисък процент, но той се увеличава от лоши инвестиции в промишлено и ваканционно строителство, а това прави банките изключително консервативни при финансирането както на клиентите, така и на самия сектор“, смята Шопов.

Мартин Драгоев, директор „Инвестиции и продажби“ в Galaxy Investment Group коментира състоянието на пазара в Пловдив като посочи, че той се развива динамично през последните пет години от гледна точка на търсенето. „Фундаментите са добри, защото Пловдив се ползва от доброто си икономическо развитие. Повишаването на доходите и миграцията също подкрепят пазара. През последните три години се оформи слой от клиенти, които са с по-високи изисквания към сградата, защото преди това определящи бяха само цената и мястото“, отбеляза Драгоев.

Според него големият брой разрешения за строеж в Пловдив е леко подвеждащ и се дължи на факта, че проектите в града са по-малки, а има и естествено забавяне между издаването на разрешението за строеж и започването на строителството – между 35% и 50% от разгънатата застроена площ, която е получила разрешение за строеж, започва да се строи в следващите 12 месеца. Все пак обемът на разрешеното строителство в Пловдив се е удвоил от 350 хил. кв. м РЗП през 2016 г. на 650 хил. кв. м през 2018 г. „Цените растат бързо, което позволява на инвеститорите да предлагат по-добър продукт“, каза Драгоев.

В Бургас и района все повече хора купуват апартаменти и къщи, в които прекарват по-голямата част от годината, а не само лятото, отбеляза инж. Венцислав Кръстев, управител на „Артстрой 1 Кънстракшън". „Имотният пазар в града е стабилен и показва растеж през последните години благодарение на съществуващия индустриален парк и на факта, че Бургас има всички видове транспорт, което предразполага към сериозни чуждестранни инвестиции, водещи до нужда от жилищни площи на пазара“, посочи Кръстев.

По думите му българите преобладават сред купувачите на жилища, но след сериозния отлив през последните години от тази година руските купувачи започват да се завръщат. „Бургас и регионът се отварят сериозно и към източните пазари и по-конкретно към Китай“, допълни Кръстев.

Участниците във форума акцентираха и върху важността на развитието на средата около жилищните сгради. Не може да има продукт с високо качество на строителството без инфраструктурна или транспортна обезпеченост, смятат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
HighSpirited
преди 4 години
Аз, друго забелязвам, цените почнаха да падат, строителните фирми са започнали да смъкват цените, явно усещат накъде духа вятъра. Някой частни продавачи също почнаха плахо да коригират цените, вярно с много малко надолу. Явно няма много сделки, няма и интерес към обявите които са на пазара. Все пак мойте наблюдения са за Черноморието, а тук рускоговорящите основно вдигат цените. В момента и за тях е много скъпо, а и след промените в закона за чужденците, все по малко ще купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
sssaaa
преди 4 години
И аз да споделя, че от няколко седмици в пловдив цените паднаха. За един от затворените новоппстроени комплекси от цена 700? вече е 550?. Коплексът е в непосредствена близост до Пещерско шосе. Умишлено не посочвам кой е за да не им прая реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 2
red6
преди 4 години
В момента пазара на НИ може да се окачестви като "с3кс със животни". Вече всеки сам си избира дали да е от страната на *** или на козичката. Ако искате да сте чифтокопитно - купувайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 10
ratten
преди 4 години
санди е дала много добър съвет.слушайте я всички. изчакайте, не купувайте.и не закъснявайте с наемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 0
Sandy
преди 4 години
Позаинтересувах се от роднина брокер в Бургас за цените на едностаен апартамент, какъвто търси да купи колега за майка си. Каза ми следното: Цените на едностайните бяха стигнали над 30 хиляди евро, а сега вече има за 23 - 24 хил. евро. От началото на тази година спада е голям. Ако колегата ти няма зор, в следващите няколко години, да не купува, после ще ме споменава за съвета, който му давам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Тези измислени числа за увеличаващото население са за ушите на пишман инвеститорите, които искат да набият спестяванията си + кредит за малък двустаен и да броят наемите кога ще изплатят имота. Нормално е строителите да преувеличават данни, за които дори полицията не следи (в голяма степен не може), но звучат много добре за клиента. Увеличаващото се население е най-убедителен аргумент за покупка на имот в даден град - увеличението е ясен знак за развитие на града във всяко отношение - и като наличие на добре платена работа, и като място за живот. Е, не са 15-30 000 естествено. Не са и 2600, а почти 4000. Но 4000 не звучи никак убедително за хипотетичния пишман инвеститор, на който се предлагат от всички страни проекти на зелено, кафяво и до ключ в момента. Колко бяха разрешените жилища за посл. трим. на 2018? Към 15 000? Случайно съвпадение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 0
nikolovnn
преди 4 години
На мен ми се струва, че г-н Шопов говори все едно и също, преди време тук имаше негово интервю, сега чета, пак същото. Една лъжа като я повториш 100 пъти - истина ставала! Ха...За мен господинът Иван Горанов е доста прав, и "положението на някой банки не е цветущо". Дори и лихвите да са ниски, банките вече не ги раздават толкова лесно тия парички, и БНБ вече натиска за ограничения и те са факт.Тя статистиката си го показва - броя кредитите намалява, мисля, за последните 6 месеца (може и да бъркам, ако е така - поправете ме, нямам нищо против).А да ми обяснява някой, че новото строителство се "изкупува" и то още на "дупка" и банката давала парички за тая "дупка"... свършиха се тия дето вярват толкова лесно на празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 48 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
София се увеличавала между 15 и 30 хиляди души на година!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Егати и наглата лъжа.За миналата година увеличението е с 2600 души.Не случайно години наред раждаемостта е много по-ниска от смъртността в София.Тепърва ще излязат на пазара тези близо 20 хиляди нови жилища,за които са дадени разрешения за строеж.И тогава ще стане интересно,щото купувачите ще са кът,за разлика от жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 69 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Дрън дрън ярина София растяла :) че и спо 15 хиляди. В София има поне 350'000 пенсионери на възраст между 65 и 85 г. Средната продължителност на живота е около 75г.Това означава, че средно годишно умират около 35'000 души. Раждаемостта в Сф е около 15'000. За да расте Сф с по 15К на година значи, че притокът трябва да е по 35К души, при положение, че държавата намалява с по около 50К на година. Откъде идват тези хора ? Лъжа е всичко това, отделно Сф е пълна с празни жилища. Нека глyпaците купуват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още