IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът Huawei - въпроси и отговори

Телекомуникационният гигант е изправен пред множество битки, които могат да го превърнат от технологичен лидер в джудже

08:33 | 22.05.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на&nbsp;Huawei<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Huawei. Снимка: Ройтерс

Huawei Technologies Co., една от най-глобалните компании в Китай, все по-често попада под мишената на САЩ и западните им съюзниците, точно докато се стреми да заеме водеща роля при новия безжичен стандарт, известен като 5G. Телекомуникационният гигант е изправен пред множество битки, включително ареста в Канада на главния си финансов директор и вкарването в черен списък на САЩ и перспективата за забрана за закупуване на американски компоненти и изключване от нови инфраструктурни проекти по света. Сблъсъците се случват на фона на нарастващата търговска война между САЩ и Китай, при която китайските технологични компании са особено притеснителни за американския президент Доналд Тръмп.

1. Защо САЩ имат проблем с Huawei?

Компанията се радва на благоприятно третиране в Китай, а американски правителствени служители и ръководители от индустрията отдавна имат подозрения, че тя работи за интересите на китайското правителство. Доклад, публикуван през 2012 г. от постоянната избирателна комисия на САЩ по разузнаването, обяви Huawei и ZTE Corp. за потенциални заплахи за сигурността, като заяви, че нито един от тях не отхвърля опасенията, че е подложен на политически натиск. В доклада се казва също, че Huawei отказва да опише „пълния военен произход” на Жън Джънфей, бившия инженер на народно-освободителната армия, основал през 1987 г. Huawei. Опасенията на САЩ за Huawei доведоха до това,  администрацията на Тръмп да блокира през 2018 г. враждебното предложение за придобиване на базираната в Сингапур Broadcom Ltd. за американския производител на чипове Qualcomm Inc. Сделката би могла да ограничи американските инвестиции в индустрията на чиповете и безжичните технологии и да даде глобално лидерство в тези сфери на Huawei.

2. Какво направи администрацията на Доналд Тръмп?

Белия дом се опита да ограничи способността на Huawei да продава оборудване в САЩ и, по-важното, да купува части от американски доставчиц чрез изпълнителна заповед и чрез добавяне на Huawei към черен списък на Министерството на търговията на 17 май, което изисква от американските компании да търсят специален лиценз за продажба на продуктите си към Huawei. (Някои американски компании получиха 90-дневно отлагане). Qualcomm, Intel Corp., Google и други започнаха да замразяват доставката на критичен софтуер и компоненти за Huawei, застрашавайки способността му да произвежда своите продукти. Това може да забави внедряването на 5G безжичните мрежи по целия свят и да накара държавите и телекомуникационните оператори да се насочат към по-скъпо оборудване от Nokia Oyj и Ericsson AB.

3. Защо това оборудване е от значение?

Правителството на САЩ - подобно на китайското и други - е предпазливо в използването на чуждестранни технологии за жизненоважни комуникации, страхувайки се, че производителите на оборудване могат да оставят задни врати, които да позволяват на техните разузнавателни служби да получат достъп до информация, или че самите компании ще предадат чувствителна информация. Смята се, че Vodafone е намерил и фиксирал задни врати на оборудването на Huawei, използвано в италианското подразделение на оператора през 2011 и 2012 година. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо заяви, че САЩ могат да възпрепятстват споделянето на разузнавателни данни със съюзници от НАТО, ако те използват оборудването на Huawei. И все пак, някои съюзници, включително Великобритания и Германия, не успяха да ограничат Huawei изцяло от изграждането на 5G мрежа, отчасти поради цената.

4. Какво твърди Huawei?

Компанията многократно отрича, че помага на Пекин да шпионира други правителства или компании, и изтъква, че никой не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на такива обвинения. Компанията, за която се твърди, че е собственост на Дзен, както и на своите служители чрез синдикат, започна да предоставя през последните години финансови резултати, да изразходва повече средства за маркетинг и да ангажира чуждестранни медии, за да увеличи прозрачността. През януари Жън, който е известен с медийната си излоация, говори за предизвикателствата, пред които е изправена неговата компания, включително за ареста на финансовия директор Мън Уанджоу, която е негова дъщеря. Макар да казва, че е горд от военната си кариера и членството си в комунистическата партия, той отхвърля предложенията, че докладва в Пекин, или че Huawei предава информация за клиентите. През март Huawei започна офанзива, като заведе дело във федерален съд срещу закон, който блокира американските правителствени агенции да използват оборудването ѝ. Тя също така критикува това, което нарича „необосновани ограничения“ за правене на бизнес в САЩ.

5. Какво се случва с Мън?

Тя бе задържана във Ванкувър на 1 декември по заповед на САЩ, които подадоха официално искане за екстрадиция в рамките на наказателно дело, в което твърдят, че тя е заговорничила за измами на банките с клирингови сделки, свързани с Иран в нарушение на санкциите на САЩ. И Мън, която също е заместник-председател, и компанията отрекоха обвиненията. Мън съди канадското правителство за предполагаемо неправомерно задържане. Тя бе пускната под дадена гаранция на 11 декември, което ѝ позволи да остане в луксозния си дом във Ванкувър, докато съдилищата решават нейната съдба. Мън живее главно в Шънджън, родния град на Huawei.

6. Има ли други случаи?

Цивилните искове са доста назад във времето. През 2003 г. Cisco Systems Inc. предяви иск срещу Huawei за предполагаемо нарушаване на патенти и незаконно копиране на изходния код, използван в рутери и комутатори. Huawei премахна оспорвания код, наръчници и интерфейси от командния ред и случаят беше решен.

Появиха се и други обвинения, че Huawei краде интелектуална собственост от американски компании. Motorola я даде на съд през 2010 г. за предполагаем заговор с бивши служители за кражба на търговски тайни. По-късно това дело бе решено извън съда.

През 2017 г. съдебно жури определи Huawei за отговорна за кражбата на роботизирана технология от T-Mobile US Inc., а на 28 януари министерството на правосъдието повдигна обвинение срещу Huawei за кражба на търговски тайни, свързани с този случай.

Междувременно Полша, твърд съюзник на САЩ, арестува служител на Huawei по подозрение, че шпионира в полза на китайското правителство. Huawei уволни служителя и отрече всякакво участие в предполагаемите му действия.

Колко голяма е Huawei и има ли и други заплашени компании вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Още по темата вижте и във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
човек , внимавай с тия "хай.въй" , че ще ги резнат от услуги доста , да не е да го гледаш само като украшение . и как без "сурат тефтер" , как ще поддържаш връзка с постоянният резидент волгин относно новите опорки ? или ще минеш окончателно на радиоразпръскване "12+3" ? като руски газопровод - еднопосочно , само ще получаваш насоки ... не се самоизолирай излишно като клетка на идил . ние следим само дейността на волгин , другите не са от значение за борбата ... нямат достатъчно активност . волен детето му ще тръгне скоро на училище и ще трябва да го води ид а го взима , та и той ще изчезне от ефира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 11
Sokratus
преди 4 години
Пътешествието е само за членове на Клуб "Земята е плоска"! За другарчета може да си вземеш Мъйната, Миша, Юли и да не забравиш председателя Импестора!И да правите редовно включвания на живо, да ви се радваме!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Упс:https://moven.bg/smartfoni/2898-yotaphone-2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Само с тебе. Да мога да те загубя по пътя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Не става.И той е интегриран с Биг Брадър. Както и текущият ми.Иначе е добра идея:https://***.technomarket.bg/telefoni/yotaphone-2-black-09140540
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Абата, ти ще ходиш ли на пътешествие да търсиш края на земята в Антарктида?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
ей , няма да изневеряваш на сърцето . вземи си йотафон . отечественъй , нямам оня руски символ да ти го напиша както е редно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
Ама после как ще си вършиш подривната дейност?---------------------------------ще му вземем един циклостил от вторични суровини и в мазето ще печата листовки на свещи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Правилно, трябва да отрежеш всички хамерикански услуги и технологии, включително интернет, че и от там те слушат. Ама после как ще си вършиш подривната дейност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
https://cdn2.img.sputniknews.com/images/107516/07/1075160743.jpgВ бъдеще може да си сменя телефона на Huawei.Щом не е интегриран с Биг Брадър, това е просто СУПЕР !И без да имам ФейсФук, и да нямам ФейсФук месиджър,само от централата на телекома ше мое да ме подслушват.Но не и от "Силиконовата" долина (асоциирам силикона с друго) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още