IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради изненадващо растящите запаси в САЩ*

Златото се търгува близо до двуседмично дъно заради силния долар

10:02 | 22.05.19 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, след като от последните данни показаха увеличаване на запасите от суров петрол в САЩ, съобщава Ройтерс. В същото време Саудитска Арабия обеща да запази пазарите балансирани.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1% до 62,50 долара за барел за контракти с доставка през юли. Понижението при сорта Брент е с 0,72% до 71,66 долара за барел.

Според анализатори обаче петролните пазари остават затегнати в условията на ограничения на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол и на фона на ескалирането на политическото напрежение в Близкия изток.

Американският петролен институт съобщи във вторник, че запасите от петрол в САЩ са нараснали с 2,4 млн. барела до 480,2 млн. барела. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за понижение с 599 хил. барела. Официалните данни от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в сряда. 

От своя страна, Саудитска Арабия се ангажира да балансира и да поддържа стабилен петролния пазар.
Заради споразумението за ограничаване на доставките Bank of America Merrill Lynch заяви, че добивът на суров петрол от ОПЕК и неговите съюзници е спаднал с 2,3 млн. барела на ден между ноември 2018 г. и април 2019 г. Това е помогнало за повишаването на цените на суровия петрол с една трета от началото на годината.

От американската инвестиционна банка обясниха още, че част от ефекта от свиването на продукцията е бил компенсиран от забавянето в растежа на търсенето на петрол в световен мащаб. Въпреки това от Bank of America Merrill Lynch смятат, че цените на Брент ще се движат в диапазона между 75 и 80 долара за барел през втората половина на тази година заради затегнатото предлагане и стабилното търсене.

Във фокуса на пазарите обаче остава и напрежението между САЩ и Иран. Американският президент Доналд Тръмп заплаши в понеделник Иран с „голяма сила“, ако бъдат атакувани американските интереси в Близкия изток. Това стана след ракетна атака в иракската столица Багдад, която Вашингтон подозира, че е била организирана от сили, свързани с Иран. Напрежението се повиши, когато Тръмп затегна санкциите срещу износа на ирански петрол, за да принуди Техеран да спре ядрената си програма.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,05% до 1272,60 долара за тройунция, търгувайки се близо до двуседмично дъно заради силния долар. Какаото обаче поскъпва с близо 2,5%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,03% до 98,09 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,04% до 110,46 йени. Австралийският долар се търгува с отстъпка от 0,06% спрямо американския до 0,6879 долара.

*Информацията е актуална към 9:29 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
и в историяте няма, ами представи си еди си квощото ако си го представя току виж Германия спечелил аи ние сме от победителите ... и без комунизъм, без руско иго, без мави шеф на външно-търговска фирма през соца, без партиен бизнес за мави след соца.Май не трябваше да си го представям, а ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
не е лошо да прочетеш малко история, преди да онанираш с думи... къде на запада бе тъъъп ? в океана ли ?предплатена е друг път, тия лъжи ги говори на пенсионерите на ***, ние тук имаме 8ми клас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Псолютно верно! Ама ти за секи случай се пробвай да си представиш, кво щеше да остане от Хегемона и най-вече от манечкото хегемонче, ако сичките 200-300 дивизии на Вермахта не беха тръгнали на изток, а на запад... Да не се окаже, че Хегемона си е спасявал кожляка... :lol:Да не говорим, че сека бурма е надлежно предплатена от Сталин с истинско злато, та кви заеми ти тропат в празната куфалница, не е ясно... Та май не връщат заеми, а си прибират яки пачки за слузчицата *** - ей така, да си имат за компреси по синините от санкциите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
нали ? .... пак ше се облажим с Руски препродаден бензин .... ко да прайш дееебба много е кофти да го купуаме директно ама индиректно на осморна цена става, либeераст да си на днешно време да го *** .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 4 години
епа имат да връщат много заеми още от втората световна, къде спечлиха благодарение на подаянията от Хегемона !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Ми растат им запасите, как нема да растат - рашките миналата седмица отчетоха рекорд в доставките на суров нефт за САЩ. Те и запасите от LNG ше им нараснат, като тръгнат новите заводи на Новатек и Газпром - нали ше требва янките да задоволяват и Европа ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
ГРЕШНА ПРОГНОЗА НА БАНК ОФ АМЕРИКА ЦЕНИТЕ НА СУРОВИЯ ПЕТРОЛ И ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ГОДИНАТА ЩЕ СЕ ДВИЖАТ МЕЖДУ 57 И 67 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Запасите не са изненадващи. Те се планират. Изненадваща е информацията за борсите само, с цел спекула в маржовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още