IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три партии влизат в Европейския парламент, ВМРО остава на ръба на бариерата

16% от българските избиратели не са решили за кого ще гласуват, 35% избраха преди кампанията, а 9% по време на провеждането ѝ, показва проучване на ТРЕНД

11:00 | 22.05.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За 16% от всички избиратели в България няма яснота за кого ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май. Малко над една трета (35%) са направили своя избор още преди кампанията, а 9% са взели решение в рамките ѝ.

Това показва най-новото проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, направено от 11 до 17 май с анкета  „лице в лице“ сред 1007 души на възраст над 18 години. Проучването е представително за пълнолетното население на страната, съобщиха от социологическата агенция.

Социолозите уточняват, че интервютата на терен са приключи на 17 май и е твърде вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията леко да се увеличи.

От проучването се разбира, че 30% от гласоподавателите ще се възползват от правото си на преференция, докато 39% няма да го направят.

След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията. Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%.

ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент (5,8%). „Воля“ успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението „Демократична България“ не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат в ЕП.

По-надолу в подреждането остават „Коалиция за България“ (2,4%), „Атака“ (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и Възраждане (1,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 11
michaelis12
преди 4 години
... и пак едно и също, после "Ама върнете се", ше се върнем ама към 2168-*** година .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
lyusien
преди 4 години
Да четири партии ще влязат в бъдещия Е П но четвъртата партия ще бъде на демократите а не на В М Р О Какво точно значи абривеатурата на тази партия - вътрешно македонска революционна организация Какво общо има с българска партия Проблема на демократите е че трябва да отидат да гласуват а не да ходят за гъби лов риболов и да се изтягат във къщи Гласуването е основното правило на демокрация и ако са истински демократи трябва да отидат да гласуват Задължително Ще им отнеме около 2 часа но може да е решаващо за съдбата на ДЕМОКРАЦИЯТА - ГЛАСУВАЙТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 27
s3
преди 4 години
Браво, добра прогноза. ГЕРБ заслужено ще сме пак първи, защото Европа ни чува. Дано народа не се подлъже по разни недоразумения, като независимата бивша корумпирана кметица Иванчева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още