IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван Менсел: Скоро изкуственият интелект ще бъде член на Бордовете на компаниите

Все по-търсени ще бъдат не просто мениджъри с технически умения, но емоционално интелигентни лидери, които умеят да вдъхновяват и да работят в екип

08:41 | 30.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евелина Ван Менсел. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Евелина Ван Менсел. Снимка: Личен архив

Евелина Ван Менсел, MBA, е представител на съвместната магистърска програма на Американски университет в България и SDA Bocconi по финанси, банково дело и управление на недвижими имоти. Тя има магистратура по "Бизнес администрация за ръководни кадри" от АУБ, София.

Научните ѝ интереси са в областите на иновативното образование, изкуствения интелект, социалното предприемачество, customer experience и др. Евелина има опит в развиването на бизнеса с тайни клиенти, както и привличането на глобален инвеститор в сферата у нас.

Г-жо Ван Менсел, какви са ключовите умения и качества, които трябва да притежават успешните мениджъри, за да бъдат конкурентни във все по-дигитализиращата се икономика?

Живеем в изключително динамични времена, в които не само дигитализацията, но и автоматизирането на интелигентен труд ще бъдат предпоставка за заличаването на над 50% от работните позиции такива, каквито ги познаваме днес.

Според доклад на World Economic Forum до 2026 г. изкуственият интелект ще бъде част от Борда на директорите на големи компании. В светлината на тези развития ключови умения ще бъдат личностните такива, както и креативността и умението за решаване на комплексни проблеми. Все по-търсени ще бъдат не просто мениджъри с технически умения, но емоционално интелигентни лидери, които умеят да вдъхновяват, да работят в екип и да се посветят в изграждането на таланти. Не на последно място – социално отговорните лидери, които взимат всяко решение в светлината на влиянието му не само върху печалбата, но и върху хората и планетата. Това биха били единствените умения в бъдеще, които ни отличават като хора и професионалисти.

Важно е да се изтъкне и постоянната нужда от самоусъвършенстване и адаптивността, без които не можем да бъдем конкурентноспособни на днешната динамика. Ученето през целия живот е ключова предпоставка за това.

Вие имате опит в развиването на собствен бизнес, както и привличането на чуждестранни инвеститори в България. Смятате ли, че тук има достатъчно добре подготвени кадри, за да можем да задържим тези инвестиции?

В България категорично има отлично подготвени кадри, което обуславя и огромния растеж на BPO и ICT индустрията. Изключително атрактивна дестинация сме за изнесения бизнес, поради добре образованите кадри, езиково подготвени, благоприятната данъчна система. За задържането на тези инвестиции важно е първо да задържим тези добре подготвени кадри, които все по-често търсят реализация извън страната. Истината е обаче, че и в България възможностите за развитие са добри и в редица сектори вече заплатите са конкурентни. Средата също така е благоприятна за развиване на собствен бизнес, което е и предпоставка все повече млади хора да се насочват именно в тази посока. България се превръща е предпочитана дестинация не само са чуждестранни инвестиция от страна на водещи международни компании, но и в хъб за стартиращи бизнеси.

Вие имате магистратура по Бизнес администрация за ръководни кадри от АУБ. Какви са вашите наблюдения, към какви специалности се насочват студентите на MBA програмите в страната ни в последно време?

МВА в АУБ е едно много специално преживяване, всеобхватно и разширяващо кръгозора. Истината е, че завършвайки програмата, на човек изведнъж му отеснява ежедневието и иска повече, но не само да получава, а и да дава. Програмата ни учи освен всичко останало на това да бъдем отговорни лидери и да проумеем силата и влиянието, което всеки от нас има да променя света към по-добро. В тази връзка конкретно с моите колеги създадохме Клуб по социално предприемачество, като един от реализираните  до момента проекти е коучинг на учители. Висок дял от завършващите израстват в своята специалност.

Близо 50% получават повишение не само в позицията, но и в нивото на заплащане. Маркетинг, производство, изнесени услуги са част от сферите, често срещани като предпочитани от магистрите. Не на последно място стартирането на собствен бизнес след завършване на програмата е естествено продължение на кариерния път на част от студентите, именно поради факта, че магистратурата Бизнес администрация за ръководни кадри на Американския Университет в България предоставя необходимата теоретична и практическа подготовка, както и мрежата от контакти нужни за развитието на успешен бизнес у нас.

Напоследък една от горещите теми е дуалното обучение, или добрата връзка между бизнеса и образованието и по-практически насоченото обучение. Каква е практиката в АУБ в тази насока?

Едно от предимствата на АУБ е именно практическото обучение от всепризнати професори практици в среда на екипна работа и дискусия. Имах привилегията да се докосна до този стил на преподаване и мога смело да твърдя, че това е бъдещето на образователната система. Университетът организира регулярни кариерни форуми заедно с бизнеса, които се радват на голям интерес от страна на студентите. 98% от завършилите се реализират в своята сфера.

Преподаването по системата liberal arts набляга на ключовите за бъдещето умения и подготвя кадри с широкообхватни знания, адаптивни и социално отговорни. Във всички програми на университета, бакалавърски и магистърски, широко застъпени са лекции от страна на водещи лидери в България, които споделят своя опит със студентите.

Седмото в света учебно заведение по бизнес – SDA BOCCONI стъпи в България преди две години със съвместната програма с АУБ за магистри по Банково дело, Финанси и Недвижими имоти. Възможно ли е според вас страната ни да се превърне в образователен хъб на Балканите за подобни престижни университети?

За нас като българи подобно признание е изключително ценно. Когато номер седем в света избира България сред 48 други държави, с които си партнира, за хъб в Източна Европа, тогава защо и младите хора у нас да не го направят? Има огромен потенциал в съвместното сътрудничество между SDA Bocconi и АУБ, тъй като и двете институции са сред най-добрите, произвеждащи много качествени кадри и споделящи сходни ценности.

Темата на магистратурата е също добре подбрана с цел привличане на интерес от страна на професионалистите в региона. Освен че е глобална по мащаб, програмата е и съобразена със спецификите на българския и заобикалящите пазари. Това я прави привлекателна и по-близка на предизвикателствата, пред които студентите са изправени в професионалния си живот. Качественото американско образование, комбинирано с институцията SDA BOCCONI, е гаранция за успех далеч извън рамките на България. Този академичен проект практически няма еквивалент в Източна Европа.

През миналата година две дузини професионалисти взеха дипломите си от тази магистърска програма. Каква добавена стойност получават завършилите и какво се предвижда през 2019 г?

Пионерите в съвместната магистратура тепърва жънат ползите от огромната мрежа от високопоставени завършили студенти на АУБ и SDA BOCCONI. Част от известните интелектуалци и бизнесмени, завършили SDA BOCCONI, са бившият италиански премиер Марио Монти, председателят на Европейската банкова федерация Алесандро Профумо, главният изпълнителен директор на Vodafone Виторио Калао.

Студентите получават и диплома от двата университета, като инвестицията е съобразена със стандарта у нас. Знанията и практическите казуси, екипната работа и безценните дискусии са само част от добавената стойност по пътя към личностно и професионално израстване. Също така възможността за бизнес посещение на университета в Милано представлява един плюс към цялостното незабравимо преживяване.

През 2019 г. продължават допълнителните регулярни събития за завършилите, които добавят към стойността и спомагат за допълнително обогатяване и опресняване на знания и контакти и след завършване на програмата. В момента тече и ранното записване за новата кохорта, която ще стартира през януари 2020 г. Поради изключително големия интерес към уникалната по рода си магистратура местата се запълват бързо .

Г-жо Ван Менсел, на 8 май в Пловдив се проведе първата по рода си конференция на тема „Тенденции на имотния пазар и опитът на Европа“, организирана от Конфиндустрия България, SDA Bocconi и Американския Университет в България. Моля, споделете какви са вашите впечатления от това събитие?

Имах удоволствието да бъда част от това събитие и да се докосна до високото ниво на взаимното сътрудничество между АУБ и SDA Bocconi. Като част от поредицата за добавена стойност към основната програма, конференцията не изневери на високото качество. Пълната зала и гостите не само от Пловдив, но и от други краища на България почерпиха от опита и знанията на участниците в дискусията Президента Росен Плевнелиев, Професор Джакомо Мори, г-н Бойко Бойков и г-н Мартин Драгоев.

Те коментираха редица успешни проекти като Бизнес Парк София, Гаритижд Парк, влизането в България на все повече петзвездни хотели, развитието на Пловдив като център за аутсорсинг и аутомотив индустрията и съответстващите на това бизнес сгради. Любопитен бе фактът, че българите все още държим челни позиции в класациите за дялова собственост на недвижимо имущество и продължаваме да инвестираме основно в жилища.

Смятам, че конференцията беше изключително полезна за всички професионалисти в индустрията и че тепърва предстоят подобни събития с инициативата на SDA BOCCONI, които обединяват големите имена не само в недвижимите имоти, но и във финансовата и банковата сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 4 години
Тази дама има видимо два големи естествени интелекта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
Съвсем ли няма с какво да запълните новините, че публикувате световно неизвестни смешници - папагали с разни прогнози на Бай *** за след 10 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още