IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската индустрия: Спрете политическия спор!

Преди европейските избори дейността на правителството е замряла, защото коалиционните партньори сега са предизборни врагове

21:04 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Ясно заявяваме, че увеличаването на дефицита за сметка на разходите, а не на инвестициите и последващото увеличение на публичния дълг е точно обратното на това, от което сега се нуждае Италия". Когато Винченцо Боча, президент на Италианската федерация на индустриалците Confindustria, казва това изречение в аудиторията „Ренцо Пиано“ в Рим, 3000-те делегати на годишната среща са неудържими. Дълги аплодисменти прекъсват речта му по средата.

Министърът на промишлеността и труда Луиджи ди Майо, вицепремиер и ръководител на движение „5 Звезди“, седи на подиума и при тези изречения просто поглежда напред. На първия ред е премиерът Джузепе Конте, няколко министри, председателят на централната банка Игнасио Виско и президентът Серджо Матарела, за когото аплодисментите не спират и не спират - той все още се счита за гарант срещу твърде многото популистки инициативи на правителството.

Една евентуална процедура на ЕС срещу Италия би била против националния интерес, казва Боча. Той призовава за съгласувани действия от страна на правителството, опозицията и предприемачеството, за да се пребори риска от икономически срив, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

Откакто преди година на власт дойде популисткото коалиционно правителство, Confindustria е критично настроена към икономическата политика, която е благоприятна за разходите. Предприемачите изискват повече работа, по-голям растеж и по-малко публичен дълг, повече инвестиции, по-добра инфраструктура, по-ниски разходи за труд и по-ниска данъчна тежест. „Икономическата политика трябва да се основава на реализъм, да има визия и да бъде прагматична, а не идеологическа, в процеса на вземане на решенията", казва Боча.

Той предупреди, че на фона на бюджетните преговори за 2020 г. за Италия се задава една „много студена" есен. Ако Италия искала да спази правилата на Европейския пакт за стабилност, ще трябва да намери най-малко 32 млрд. евро. Как правителството ще избегне вече няколко пъти отложеното увеличение на ДДС и в същото време въведат „плосък данък“, все още не е ясно, каза ръководителят на италианския съюз.

Необходими са мерки за намаляване на дефицита и дълга, за да се успокоят финансовите пазари, без да се застрашава растежът, казва още Боча.

Новите фигури от статистическата служба Istat подкрепят тезата му. Istat понижи прогнозата си за икономическия растеж за годината до 0,3% в сряда, в сравнение с 1,3% през ноември. Европейската комисия оценява ръста само на 0,1%, а правителството - на 0,2%. Освен това статистическата служба очаква увеличение на безработицата до 10,8%.

Но предприемачите са също така загрижени и за политическия климат в Рим, който се усложни до такава степен в последните дни и седмици преди европейските избори, че много италианци вече не могат да слушат реципрочните обвинения. Защото коалиционните партии „Лига“ и „Пет звезди“ се конкурират един срещу друг, а изборите са вътрешнополитически тест.

"Трябва да спрете да спорите за обещания, които не могат да бъдат спазени, и вместо това да се съсредоточите върху това, което трябва да се направи", казва Боча. „Думите, които създават недоверие, са против националния интерес“. И залата отново избухва в аплауси.

Джанкарло Джорджети, държавен заместник-секретар към министерския съвет и високопоставен представител на участващата в управлението партия „Лига“, призна малко по-късно, че нещата в правителството не са съвсем наред. „Работихме добре до преди последните три седмици", заяви той пред германската медия. Това би могло да бъде разчетено и в последните допитвания до гласоподавателите. „Не обвинявам никого, но това застиване на дейността не работи, не може да продължава так", казва той. „Нуждаем се от правителство, което взема решения".

Той се надява на победа на Матео Салвини и Лигата в неделя на европейските избори и очаква около 30 на сто за тях. Въпреки това не отговаря на въпроса дали коалицията ще се разпадне след изборния ден.

Следващата цел на правителството сега ще бъде „плоският данък", по-малката бюрокрация и опростяванията. В това Джорджети е съгласен с работодателската асоциация, която предложи тригодишен план срещу стагнацията.

Но по друг въпрос възгледите са много различни: Президентът на Confindustria призовава за прекратяване на спорната външна политика на Италия и заяви: „Нашите естествени съюзници са Германия и Франция, заедно с Италия начело на производството. Очакваме правителството да работи с французите и германците в климата на взаимно уважение".

Джорджети, от друга страна, коментира въпроса за влиянието на Марин Льо Пен и на германската AfD върху изборите, като заяви, че общественото мнение не се интересува от чужди страни. С изказването си има предвид последователите на Лигата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още