IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 май

08:15 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

“Бул Инс”: Ще платим по 50 000 лева за загинал край Своге

Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал.

Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството Стоян Проданов. Той призова близките на 20-те загинали да се обърнат директно към застрахователя и ги увери, че процедурите ще отнемат не повече от 15 дни.

“Независимо от нашата убеденост в правотата ни поставихме моралните норми над юридическите, защото считаме, че човешкият живот не струва нито 10 лв., нито 50 хил. лв.”, заяви Проданов. Той уточни, че е взел заедно с колегите си решението след среща с КФН и заради обществения интерес и “медийните спекулации”. Призова също за по-строги регулации и контрол над обществения превоз на пътници.

НЕК с блокираща квота в “Белене”, цената - до 10 млрд.

От 22 май започна да тече 90-дневният срок за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”, съобщиха от Министерството на енергетиката. На тази дата в официалния вестник на ЕК е публикувана обявата. Търсят се и миноритарни участници в проектната компания, както и кандидати с интерес за изкупуване на тока от бъдещата централа. Прогнозният срок за приключване на процедурата е 12 месеца.

В. Монитор

20 соцмарки оцеляха и при пазарната икономика

Поне 20 топмарки стоки от времето на соца оцеляха и при пазарната икономика. Сред най-търсените и днес са чушкопекът и бонбоните „Черноморец“.

Безспорен символ на успяването ни да оцеляваме е чушкопекът. При предишния режим чудото на приложните технологии се продаваше в два варианта - за една или за три чушки. Повече се купуваше първият, защото осигуряваше по-равномерно изпичане на основната суровина на лютеницата. Днес цената на единичния е над 26 кинта. От подобните технологични чудеса все още се произвеждат и пържолниците.

Отчитаме парното и топлата вода без инкасатор

Клиентите с парно и топла вода в необитаемите жилища вече ще може да се отчитат дистанционно. Задължението да осигуряват достъп до имотите си ще отпадне, ако бъдат приети промените в наредбата за топлоснабдяване, предложени за обществено обсъждане на енергийното министерство.

Досега живеещите в чужбина, които трайно не обитават жилищата си, бяха поставени в неизгодна позиция спрямо останалите си съседи, защото за отчитане на показанията на уредите и водомерите за гореща вода трябваше да осигурят достъп. При липсата им се начислява автоматично консумирана енергия, която се явява надписана предвидено е това задължение да отпадне, ако в имотите на същите клиенти са монтирани уреди за дялово разпределение на топлинната енергия (индивидуални разпределители, индивидуални топломери, индивидуални водомери), с възможност за дистанционен отчет.

Стокообменът ни със Словакия възлиза на почти 611 млн. евро

Заинтересовани сме от активизиране на двустранната търговия и икономическо сътрудничество, както и от увеличаване присъствието на словашкия бизнес в България. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на срещна с делегацията включваща представители на фирми от област Търнава, Словакия.

Компаниите присъствали на срещата са в сферата на производство на машини, ремъци за транспортни средства, бои и лакове, както и стоманени и бетонни стълбове.

В. Сега

Агенцията за храните бяга по тъча от битката с опасните стоки

Българската агенция за безопасност по храните беше създадена с апломб като мощен борец срещу некачествените и дори вредни за здравето стоки, заливащи нашия пазар. Но не оправдава високите очаквания. Българите получават полезна информация за храните и за фирмите, които се "отклоняват" от стандартите, не от БАБХ, а от малката неправителствена организация "Активни потребители", която редовно тества различни групи продукти и публикува детайлните резултати.

Така през февруари научихме, че по магазините наред с истинските зехтини се продават и странни коктейли от мазнини и химикали, снабдени със заблуждаващи етикети, че са висококачествено маслиново масло. Вместо да започне масови проверки и да погне нарушителите - некоректните производители и търговци, агенцията по храните се е заела да проверява тестовете на "Активни потребители", става ясно от съобщение, което БАБХ изпрати до медиите в сряда.

Роудшоуто на Борисов стигна до Гърция

Предизборното роудшоу на премиера Бойко Борисов стигна до южната граница. Вчера заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас той направи първа копка на газовата връзка с Гърция. Това стана след 10 години на изразявани добри намерения и декларации, че България търси разнообразяване на доставчиците на природен газ. Акцентът обаче бе изместен към предстоящите евроизбори.

Министър-председателят посрещна Ципрас в Кирково, запозна го с региона и подчерта, че в него в мир живеят християни и мюсюлмани. "Виждаш - ако не ги ръчка никой, си живеят в мир и любов", обясни Борисов. Премиерът реши отново да поеме волана, докато стигнат до мястото за първа копка. Двамата си поговориха в колата - с предаване на живо в официалния профил на премиера във Фейсбук. "Качи се да те возим тука, у България. Коланът си сложи, да сме стриктни", беше първата реплика на Борисов. Разговорът бързо премина на тема "управление". Българският премиер се похвали, че в Кирково нямало други освен ГЕРБ и ДПС, а Ципрас коментира, че предстоящите европейски избори не би трябвало да са толкова важни, след като на вътрешните парламентарни Борисов е спечелил. Не бе пропусната и темата за гръцките туристи и колко обичат да идват в зимните курорти в България. "В общи линии сме фифти-фифти - едните идват да харчат пари в България, другите - в Гърция", обобщи българският премиер туристическия обмен, като видя като проблем само забавянето по КПП-тата.

От 20 до 40% ще се плащат за "сградна инсталация" за парното

Клиентите на топлофикационните дружества вече сами ще определят дела на топлинната енергия, която ще се плаща за сградна инсталация. Това обаче ще става в рамките на определен диапазон - от 20 до 40%. Този дял трябва да бъде гласуван от общото събрание на етажната собственост, като е изключена възможността клиентите да бъдат поставени в зависимост от преценката на дружеството за топлинно счетоводство. Това е записано в проект за промени в Наредбата за топлоснабдяването, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката.

Сградната инсталация е обща част и разходите за нея са задължение на етажната собственост, затова тя трябва да решава по какъв начин да бъдат разпределяни, пише в мотивите към документа. Етажната собственост поема и отговорността за начина, по който е решила да се разпределя тази енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още