IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank получи право да даде информация за активите на Тръмп

Така банката получи ключова роля за разследванията на две комисии в Конгреса

10:18 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Bank получи право да даде информация за активите на Тръмп

Deutsche Bank може да предаде финансовите документи на американския президент Доналд Тръмп на демократите в Конгреса на САЩ, стана ясно от решение на съдия в Ню Йорк от сряда.

Тръмп и децата му Доналд Младши, Ерик и Иванка, както и компанията за недвижими имоти на Тръмп The Trump Organization, заведоха дело срещу Deutsche Bank в окръжен съд в Ню Йорк в края на април. Те искаха да предотвратят предаването на информация за активите на Тръмп. Съдебен иск президентското семейство заведе и срещу американската банка Capital One.

По-конкретно кланът на Тръмп искаше да попречи на банката от Франкфурт да предаде документи на Конгреса на САЩ. Президентът и Deutsche Bank имат дългогодишни бизнес отношения. Твърди се, че в период от двадесет години финансовата компания е отпуснала заеми на Тръмп за над 2 млрд. долара.

Така съдията последва подобно решение за счетоводителите на Тръмп. Вашингтонски съдия постанови в понеделник, че счетоводната компания Mazars може да предаде документация за финансите на Тръмп на Конгреса на САЩ. Демократите поискаха информация за период от осем години. Президентът искаше да предотврати и това изнасяне на данни с аргумента, че периодът е непропорционално дълъг. Съдията обаче очевидно е имал различно мнение.

По този начин банката получи ключова роля за разследванията на две комисии на Конгреса. Както финансовата, така и разузнавателната комисия се интересуват от финансите на президента и възможните му бизнес отношения с Русия. Неговият бивш адвокат Майкъл Коен обвини Тръмп в надуване и свиване на активите си според конкретните нужди, за да получи нови заеми или да спести данъци. Банката ще продължи да „предава подходяща информация на всички оторизирани разследвания и да следва заповедта на съда”, поясни говорителка на Deutsche Bank.

Демократите от Конгреса във Вашингтон искат да видят личните и бизнес данъчни декларации на Тръмп от шест години. Президентът отказва да ги предаде, а министърът на финансите Стивън Манучин също се противопоставя. Въпреки това много компании в империята на Тръмп имат седалища в Ню Йорк, което означава, че трябва да подадат данъчни декларации там.

Така Конгресът във Вашингтон вероятно ще получи достъп до данъчни декларации, подадени от американския президент в щата Ню Йорк. Американският Сенат и Камарата на представителите приеха в сряда специален закон, за да могат данъчните декларации на Тръмп да бъдат публично оповестени. Преди да влезе в сила, документът трябва да се подпише и от губернатора Андрю Куомо. Това обаче не означава, че документите ще бъдат публично оповестени, данните ще са предоставени само за конгресмените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още