IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-доброто решение за Турция: валутният борд?

В комбинация с реформи в съдебната система и на трудовия пазар това ще постави страната на пътя на богатството, твърди WSJ

08:18 | 07.06.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Днес Турция се държи повече като противник, отколкото като съюзник на НАТО, след като помага на Иран да избегне санкциите и задълбочава военното си сътрудничество с Русия. Най-голямата заплаха за американските интереси обаче може да дойде от некомпетентната икономическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган, пише Wall Street Journal.

Ердоган дойде на власт през 2003 г., след като финансова криза разстрои вътрешната политика. Той осъществи програма на МВФ, засили свободата на словото, ограничи ролята на военните в политиката и изяви стремеж за членство в ЕС. Подкрепен от тези реформи и на фона на евтиното кредитиране, БВП на Турция се утрои през първото десетилетие на Ердоган във властта. Президентът се радваше на широка популярност.

Оттогава насам обаче Турция се отклонява от Запада, след като нейният лидер усили контрола си над властта – неговите репресии над опозицията и свободната преса се увеличиха след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Чуждите инвеститори обаче продължиха да финансират разгулните разходи на страната. В търсене на доходност те игнорираха безпокойствата за законността и слабата лира.

Това се промени през 2018 г., когато започна позната сага, характерна за развиващите се икономики. Изправен пред избори за нов мандат Ердоган харчеше нашироко за инфраструктура и упражни натиск върху централната банка за запазване на ниски лихви. Той спечели изборите, но лирата се обезцени с близо 30% през 2018 г. През тази година тя поевтиня с още 12% спрямо долара.

Голяма част от дълга на Турция е в твърда валута и става все по-трудно да бъде финансирана със спада на лирата. Инвеститорите се оттеглят, инфлацията се повишава и цикълът продължава. Официалната инфлация през април бе 20% годишно, но известният икономист Стивън Ханке я оценява на 35%. Основната лихва на местната централна банка от 24% е една от най-високите в света.

Геополитическите забежки на Ердоган допринасят за финансовите проблеми. Покупката на руската ракетна система S-400 може да предизвика санкции от американския Конгрес. На турската Halkbank – вторият по големина държавен кредитор в страната – може да бъдат наложени многомилионни глоби от американското Министерство на финансите заради избягване на санкциите срещу Иран.

Опциите пред Ердоган, който претърпя унизителни загуби на местните избори през тази година, са ограничени. В понеделник Анкара наложи забавяне в сетълмента при покупките на чужда валута – вероятно стъпка към налагането на капиталов контрол. За да замаскира слабостта си, централната банка заема долари и ги отчита в баланса си като брутни резерви в чужда валута.

Рискът е извънредните мерки на Анкара за подкрепа да се провалят, което ще повлече надолу икономиката. САЩ нямат интерес турската финансова криза да се разпространи, след като доларовите дългове изобилстват.

Най-доброто решение за Турция е да въведе валутен борд, който да фиксира лирата към долара или еврото. След замразяването на паричната база лирата ще се търгува свободно за известно време преди да бъде определен фиксираният курс.

Би било трудно за лидер като Ердоган да отстъпи контрола върху монетарната политика на Вашингтон или Франкфурт, но това ще сложи край на турските валутни неволи. Ердоган казва, че не иска да работи с МВФ, и това е начин да го избегне.

Валутният борд също така ще принуди Анкара да реши фискалните си проблеми, след като вече няма да може да използва монетарни схеми, за да финансира разточителните си разходи.

В комбинация с реформи в съдебната система и на трудовия пазар това ще постави Турция на пътя на богатството. Въпреки това Ердоган не показва знаци, че разбира ролята си във валутната криза, така че инвеститорите и финансовите министри по света трябва да бъдат подготвени за срив на лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
Няма инвеститор (нито външен, нито вътрешен), разчитащ да съществува и просперира от износ, на когото да не му е кеф, да гледа, как труд и режийни му падат в себестойността на продукта :)Ако китайците са му основния съперник на Ердо, на пазара за шир-потреба и хората методично си инфлират юана, какъв самоубиец требе да е соколът, та да си закотвя парите :-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Така е - покорна главица сабя не я сече. Редът никога не се променя сам. Редът се налага - винаги от победителите в някаква борба или битка. И както казваше едно видно българско филибье - "Който играй, пичьели. Който ни играй - ни пичьели".Ти пиши повечко тука и ше прокопсаш... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Те борците срещу стария световен ред гледам много са прокопсали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Светът се променя, колкото и на някого това да не му харесва. Променя се природата, променят се хората, променят се и отношенията помежду им, с това се променят и политика, икономика, променят се фундаментални за някаква епоха принципи и обществено-икономически технологии ... Даже бетонните глави се променят, но бавно и с повече бой с ***... Валутният борд е атрибут и инструмент на една икономическа доктрина от досегашния финансово-икономически световен ред, а този ред пред очите ни се променя. Променят го държави и лидери, които имат волята и силата да го оспорват. Турция на Ердоган е една от тях и няма как да използва инструмент на система, срещу която се бори. Този процес нито е бърз, нито е лек и няма да мине без жертви и сътресения, както и няма да протече според прогнозите на тези, които се основават на досегашните фундаменти. Ситуацията в света само за последните 5 години толкова се промени, като няма нищо общо с прогнозите на разни отворковци от тогава, та никой не знае след още 5 години каква ще бъде и кой какви валути ще използва и какви бордове ще налага... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Вероятно към долара. Турция е доларова икономика. Но пак повтарям, едва ли Ердо ще се съгласи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Към някоя "твърда валута" хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
Sakamano
преди 4 години
Абе какъв ти колос. 18-та икономика в света. Дори е след Русия. То когато един колос се поразклати, цял свят го усеща. Идеята е принципно осъществима, само дето не е в стила на Ердо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
Andy`Z
преди 4 години
Това дори не знам защо го четем!?!Турция е икономически колос независимо дали на някой му харесва или не, няма как да въведе валутен борд. Към какво ще върже лирата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 4 години
В целия цивилизован свят се намесват пряко в икономиката, Ердо защо да не го прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Ами и в България инфлацията е между 10 и 15%, а официалната пропаганда си измисля някакви си 3-4%. Турция няма нужда от валутен борд, а от това Ердо да престане да централизира власт в ръцете си и да се намесва пряко в икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още