IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои банкери от ЕЦБ определят инфлацията като некомфортно ниска

Налице са и притеснения, че инфлационните очаквания се изместват в посока надолу

15:44 | 23.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои представители на Европейската централна банка са изразили загриженост по време на последното заседание на регулатора през април, че инфлацията в еврозоната остава твърде ниска и очакванията за растеж на цените намаляват след години на невъзможност да бъде постигната целта. Това става ясно от протокола от последното заседание на ЕЦБ, цитиран от Bloomberg. 

“Инфлацията остава некомфортно под целта на Управителния съвет”, са заявили представители на ЕЦБ по време на срещата на регулатора на 9-10 април. Освен това е била изразена загриженост, че инфлационните очаквания се изместват в посока надолу.

По време на предишното заседание на ЕЦБ централните банкери се съгласиха да оценят необходимостта от дългосрочната програма за финансиране на банките, която планират да стартират по-късно през годината. Според някои представители на централната банка този инструмент трябва да се разглежда като коригиране на паричната политика, а според други трябва да служи предимно като предпазна мярка за банките в период на повишена несигурност.

Банковите заеми са сред многото инструменти, използвани от ЕЦБ през последното десетилетие в подкрепа на кредитирането на реалната икономика на фона на слабия растеж. Забавянето от втората половина на миналата година, водено главно от индустриалния сектор в условията на глобална несигурност и търговско напрежение, повдигна въпроса за инструментите, с които централните банкери разполагат, ако ситуацията се влоши допълнително.

През април централните банкери се договориха още да направят анализ дали отрицателните лихвени проценти оказват неблагоприятен ефект върху банките.

От протокола от последното заседание на централната банка става ясно още, че растежът вероятно ще се повиши по-късно през годината, макар че вече се прокрадват съмнения относно перспективите.

Следващото заседание на Европейската централна банка ще се проведе на 6 юни, като тогава се очакват и актуализираните икономически прогнози за региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още