IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на „Фидес“ в ЕНП ще бъде определено от темата за миграцията

Сближаването на ЕНП с привържениците на миграцията, като социалистите, либералите и зелените, е довело до разногласия с Виктор Орбан, посочва унгарския вътрешен министър

22:15 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Политиката за миграцията ще определи дали управляващата в Унгария партия "Фидес" ще остане член на Европейската народна партия (ЕНП) след изборите за Европейски парламент (ЕП). Това заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто в кулоарите на министерска среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде Ройтерс.

По думите му разногласията между партията на премиера Виктор Орбан и ЕНП се дължи на влиянието върху нея на привържениците на миграцията - социалисти, либерали и зелени, с които ЕНП се съюзява, за да съставя мнозинство в ЕП. Според него именно това може да накара "Фидес" да преосмисли членството си в десноцентристката парламентарна група. "Надяваме се ЕНП да се върне на мястото си, което заемаше, когато се присъединявахме. Ако ЕНП направи съюз с промигрантски партии, това определено ще бъде червена линия за нас", каза Сиярто. 

Министърът отбеляза, че преди да взема решение за членството си, "Фидес" ще види в каква посока ще тръгне ЕНП след изборите. Той не изключи възможността за сътрудничество с френския "Национален сбор" на Марин льо Пен или с италианската "Лига" на Матео Салвини.

През март членството на "Фидес" в ЕНП бе замразено заради съмнения, че във вътрешната си политика партията погазва върховенството на закона. Лидерът на партията и премиер на Унгария Виктор Орбан флиртуваше с крайнодесни лидери из Европа, като същевременно демонстрираше вярност към ЕНП. Неговата медийна кампания преди тазседмичните избори внушава, че вотът на хората ще бъде дали са за или против масовата имиграция, припомни Ройтерс.

Агенцията добавя, че ако напусне ЕНП - най-голямата политическа сила в ЕП - партията на Орбан вероятно ще загуби влиянието си върху избора на висши постове в парламента и Европейската комисия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още