Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европа – нашето бъдеще и наша отговорност

Ще преодолее ли следващата Европейска комисия фазата на самодоволство и отказа от реформи и ще се съсредоточи ли върху темите на бъдещето?

   1| 2    
2
 
4
 
20
преди 1 месец
Не „реформи”, а революционни по същината си изменения са нужни. Ненасилствени и не силови, а като рационалност, визия и последователност. Интересно ми е, баба Ангела, кога викА мигрантите, беше ли притеснена за Ервопа.
5
 
3
 
19
ivailojelyazkov до: Императорът
преди 1 месец
Довиждане. В Нигерията със сняг- рассия
6
 
2
 
18
zelka007 до: arbeitmachtfrei
преди 1 месец
Няма профилна снимка
леле , сега ли го измисли или го копира :)))

лошо нема да понамалеем малко преди 100 години сме били 1,5млрд сега сме 7 :))) , кое е намаляло , къде е демографската криза ? ами никой като не ще да работи в селското стопанство пък искат да ядат що да нема автоматизация и роботи ? а ? гладен ли ще стоиш ? и ще пишеш по форумите ? ама на полето си требе работа :))) ... всеки иска GSM , иска да е последна мода и да е евтин ... ееее , кое е сбърканото на китайчето , че е постигнал ефективност ? да се върнем във средновековието а ? пак да ти напиша ти виждал ли си командна зала на химически реактор модерен ? а ? как ще управляваш реакция с 200 променливи величини в ракторна колна от 25 метра например ? без автоматизация и софтуер ? искам да го видя ...

че ако я нямаше автоматизацията още щеше да драпаш по стълбите до 4-5 етаж пеша - асансьора е точно такава автоматизация :))) . ако ги нямаше модерните земеделски машини и живновъдни комплекси кога някой дето драска като теб ще яде месо всеки ден а ? щеше да хапваш лук и клисав хляб всеки ден евентуално веднъж в деня по едно парченце вмирасано сирене и введнъж в годината на коледа сланина ... :))) ... едно време преди 100 години едно семейство е гледало 3-4 прасета най-много , сега едно семейство може да гледа по 5000 . да те питам щеше ли някой като теб да пише на компютър и да философства , ако я нямаше автоматизацията и модерното поточно производство на компютри , което свали дотолкова цената , че всеки може да има домашен компютър . преди има-няма 30 години един компютър струваше колкото апартамент в кремиковци :)))

ако я нямаше автоматизацията и модерното поточно производство кога някой като тебе философ ще може да кара модерен автомобил ? а ? едно време преди 100 години са се произвеждали за година 1000 автомобила от 5000 човека , а сега могат по 500.000 на година да правят . и всичко това благодарение на автоматизацията и роботите :))) . и всеки може да си купи автомобил :)))

работа в момента няма този който го мързи ... вервай ми . тези дето мрънкат и се оплакват не ми пука за тях . сериозно . като цяло не ми пука особено и за тези дето не са полезни с нищо на обществото и само консумират произведена стойност от други хора , която се преразпределя чрез данъци ... не мога да ги мисля всички , животът винаги е бил състезание . по-добрият винаги е взимал по-красивата жена , по-хубавата храна , по-доброто място за живеене . така е било , така е в момента , така и ще бъде .

и не знам какво не виждаш като иновации , на база последните 100 години само да погледнем , е такъв бум от изобретения и иновации , че свят може да ти се извие ... във всяка област което пипнеш ... дори и във фундаменталните науки :))) само погледни някой сайт за наука :)))
4
 
13
 
17
arbeitmachtfrei до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз какво съм написал? Капитализмът е двигател на технологиите, защото при него винаги сме в един race to the bottom, следователно винаги ще се търси опростяване и автоматизиране на производството или услугите на дадената компания. Чрез автоматизацията се постига свръх-ефективност, поради което на пазара няма място за много играчи и естествено възникват монополи. Именно тук е разковничето - достигнали сме етап на развитие, при който технологиите увеличават производителността твърде много, но един от двигателите на капитализма изостава, дори не се променя особено - хората. Защото в крайна сметка всяко производство, без значение дали е автоматизирано или не, създава нещо, което трябва да е нужно на някого. Ами ако не е нужно? Ако няма кой да купи или да използва нещо? Има ли значение, че дадена китайска фабрика напълно си е автоматизирала производството? Нали някой трябва да се нуждае от този продукт? В краткосрочен план постигат невероятен ръст на производителност и печалба, но това са просто едни цифрички. Финансовите модели са едни измислени конструкции, в чиито робове се превръщаме.
В дългосрочен план е хубаво да мислим дали не се нанасят щети върху обществото? Същото общество, което трябва да потребвя тези стоки и услуги и занапред. Проблемът при сегашната система е, че развиваме технологии, които изместват хората (полезността на повечето автоматизиращи техн. за обществото е силно съмнителна, дори на такива като "робо-хирурзите"), като в същото време лежим на мантри от типа "Не бъдете като Лудитите, ще се появят нови работни места". Само че реалността показва нещо друго. Упадакът на малките населени места е пряко свързан с механизацията, автоматизацията и глобализацията. Хората се струпват в големите градове, защото възможностите за живот и развитие пред тях просто изчезват. А в големите населени места работните места са от типа "пицаджия, юбер-таксиджия, разносвач на юбер-ийтс". Няма всички да станат хирурзи, актьори, или изследователни, но не защото нямат талант или нещо подобно, а защото просто не са необходими в такова голямо количество. За сметка на това хората винаги търсят хапване, транспорт, секс услуги и т.н. Но и тази икономика на услугите ще крепи положението до време, защото и тук автоматизираме. Тук дори не става въпрос само за работни места. Технологиите са основната причина за демографската криза. Набутани като сардинки в големите градове, хората просто не се възпроизвеждат вече. Заети са. Светът стана твърде комплексен, от човека се изисква твърде много, а в същото време той няма нито възможността, нито времето да е в непрекъснато състезание с машини, корпорации, и с другите хора. Именно тази несигурност и тези свръх-изисквания карат новите поколения да отлагат всичко значимо в човешкия живот - любовта, децата, семейството, дори домът е химера за мнозина. Аз лично очаквам още по-остър спад на раждаемостта в следващите десетилетия. Хората, които имат деца от по-младите кохорти ще се превърнат в малцинство. Като по правило това ще са хора от висшата класа, която е вероятно и да бъде генетично ъпгрейтната. Не смятам обаче, че дори и за самите тях пътят, по който вървим, ще е добър. Нужна ни е тотална промяна на модела и инвестиране в технологии, които реално подобряват човешкият живот. Последните години между другото има много малко смислени иновации, почти всичко е в автоматизация (тук включвам и софтуера, който например измества старите начини за пазаруване и т.н.) и доразвиване на стари технологии (като ел. мобилите или слънчевите панели, не са нещо ново).
12
 
9
 
16
zelka007 до: studioaa
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няма нито една партия, която предлага България да напусне ес ...
-----------------------------
ами създай бре отворко , да ви видим колко ще се съберете под знамената и да се посмеем малко :)))

8
 
6
 
15
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
импе , що тогава бягат от разумния и прогресивен свят в тази европа :))) , драпат и пари дават да идват тука , а ? и разни дето не са популисти , ами свестни , им дават паспорти за европата по 5 илядо сребърника :))) , по случайност български свестни хора :))) ... я осветли тази тема ...
8
 
5
 
14
zelka007 до: arbeitmachtfrei
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Изкуственият интелект", роботиката, софтуера въобще - всичко това е автоматизация на труда, намаляване на разходите, но не и създаване на растеж.
------------------------------------
я пак прочети какво си написал :))) ... ти модерна фреза или струг как ще управляваш да те питам ? или склад ? или магазин ? поглеждал ли си зала за управление на модерен химически реактор в химически завод ? ами поточна линия модерна виждал ли си ? а прогнозата за времето с какво се прави ? айде по-сериозно малко :))) . е виж днеска се зачетох , до какво води роботизацията и автоматизация в обикновенно предприяте за сглобяване на GSM-и в случая е китайско , просто днес това четох и зяпах , но напълно оборва твойто твърдение :

https://www.jobsnhire.com/articles/56409/20170223/chinese-factory-replaces-majority-employees-robots.htm

250% скок на производителността + 80% спад на дефектите . също можеш да видиш и тук :

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=zYurqd7yUYs

робот за плевене , бачка денонощно :))) ... роботизацията и автоматизацията помагат много , запълват огромния недостиг на хора във всякакви сектори от икономиката ... а софтуерът е завършека на това нещо :)))
7
 
9
 
13
studioaa до: Sakamano
преди 1 месец
Няма нито една партия, която предлага България да напусне ес или България да твърдо да не влиза в еврозоната никога като програма минимум. Това значи, че няма да гласувам, за да легитимирам институциите на ес, в които въобще не вярвам.
9
 
5
 
12
преди 1 месец
Ако "разумните" хора са те упълномощили да ги представляваш, защо не се кандидатираш за евродепутат?
7
 
11
 
11
Императорът до: Sakamano
преди 1 месец
Всеки разумен човек е против този ЕС. Тотално слабоyмство във властта, безумна, озверяла и алчна бюрокрация, масово насаждане на извратенячество, талибанизация и африканизация на Европа. Палят се църкви, насилват се европейки - и днес терористически акт, а всички се занимават с идиотиите на някакво шведско дeбилче - гледам и сега по тв - стотици хиляди деца избягали от училище, за да протестират срещу несъществуващ проблем - защото за истинските не е позволено дори да се говори.

Кога ще разберете, че Европа е по-важна от ЕС ???