IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа – нашето бъдеще и наша отговорност

Ще преодолее ли следващата Европейска комисия фазата на самодоволство и отказа от реформи и ще се съсредоточи ли върху темите на бъдещето?

17:32 | 24.05.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

 Наскоро германският канцлер Ангела Меркел изказа в свое интервю едно забележително честно изречение: „Много хора се тревожат за Европа. Аз също". Канцлерът обясни своята загриженост с нарастващите геополитически предизвикателства, на които Европа не може да намери отговор.

Континентът е застрашен от изоставянето си на технологично и политическо ниво - в глобалната надпревара между САЩ и Китай. А освен това имаме да решаваме вечната тема Brexit и австрийската видео афера – теми, в които се очертават политически пропасти.

Диагнозата на канцлера е точна.  Изборите за Европейски парламент крият много голям залог. В основата му стои въпросът дали следващата Европейска комисия ще преодолее фазата на самодоволство и отказ от реформи и ще се съсредоточи върху темите на бъдещето. Европа не разполага с амбициозна програма, която да даде на гражданите чувството, че могат да се конкурират в глобализирания и все по-цифровизиран свят, пише главния редактор на германския Handelsblatt Свен Афхюпе в свой коментар.

Единственият начин да се сложи край на възхода на популистите в Европа е надеждна визия, а не митове и легенди.

Самокритичните лидери трябва да осъзнаят, че не са успели да вдъхновят хората за Европа и идеалите на свободното и отворено общество. Неуспехът на политиците в областта на климата, Brexit и прекомерните изисквания на бежанската криза са само някои от тези моменти, които задържаха хората далеч от европейския проект.

Европейските избори заплашват да станат тъжната кулминация на това разочарование. Предупрежденията, че това ще бъдат избори на плебисцита, са правилни. Последните проучвания показват големи загуби сред утвърдените партии и победи за популистите. По всяка вероятност за първи път двустранната коалиция на консерваторите и социалдемократите няма да има мнозинство в Европейския парламент.

Едно политическото земетресение е всичко друго, но не е желателно, но не трябва да се превръща в катастрофа. В най-добрия случай политическите лидери ще схванат въстанието на гражданите като зов за събуждане и за призив за прекратяване на отчаянието от миналото. Не е достатъчно държавите от ЕС да реагират само на новите глобални предизвикателства, те трябва да развиват собствената си идея за това как Европа трябва да придобие нови сили.

Реформатор, като президента на Франция Еманюел Макрон, сам по себе си не е достатъчен, за да прокара Европа напред. Голяма част от държавните и правителствени ръководители трябва да поемат по-голяма политическа отговорност за Европа. Защото Европа може да успее само ако е единна.

За да бъде просто възприемана, но и вземана на сериозно на световната сцена, Европа се нуждае от няколко реформи: първо, обща външна политика и политика на сигурност. Това е предпоставка за формулиране и налагане на геополитически интереси. В един свят, в който други страни се борят за своите интереси, без да се съобразяват с правилата, Европа трябва да говори в един глас за външната си политика и политиката на сигурността.

Трансатлантическият търговски спор, спорът относно санкциите на Иран или неотдавнашните сблъсъци с Русия или Китай показаха колко лесно е правителствата във Вашингтон, Пекин или Москва да разделят Европа. Фактът, че една европейска сърцевина като Италия е едностранчиво включена в китайския инвестиционен проект, отслабва Европа.

Също така е важно Европа да се обедини срещу американските наказателни мита.

Първата стъпка към геополитическо самоутвърждаване на Европа може да бъде премахването на принципа за единодушие по отношение на сигурността и външните работи.

Второ, следващата Европейска комисия следва да определи ясни цели, при които континентът иска да остане или да стане световен лидер. Например, при изкуствения интелект, роботиката, автономното шофиране, възобновяемите енергийни източници или в изследването на лекарства. Европа не трябва да се примирява с факта, че най-ценните компании в света са в САЩ и Китай. Тя трябва да има волята и желанието да играе своя собствена игра. Това не изисква активна индустриална политика, а политика за индустриите, която насърчава предимно научните изследвания и образованието.

Трето, необходим е широк инвестиционен бум. Парите трябва да се насочат предимно към цифрова инфраструктура и изкуствен интелект.

Четвърто, европейският вътрешен пазар трябва да бъде завършен. Въпреки че това е един от най-големите успехи, в много индустрии все още доминират националните правила. Причината за липсата на консолидация в банковия сектор например е една истинска мозайка от регулации.

Пето, трябва да се подобрят рамковите условия за основателите. При международните сравнения делът на стартъпи в Европа е твърде нисък, в Германия броят на стартиращите фирми дори намалява. Това е алармен сигнал, но политиците не реагират. Преди всичко рисков капитал липсва при фазата на растеж на младите компании.

Последствията са сериозни: за да се разширят, успешните европейски стартъпи все повече търсят финансови поддръжници в САЩ и Азия или стават публични в чужбина. Европа вече не може да настигне големите технологични компании като Amazon, Google или Apple, но трябва да създаде условия за това младите компании с иновативни бизнес модели да се развиват и извън Европа. Историите за успех на Wirecard, N26 или Auto1 не трябва да стават изключения, а норма.

И така - Европа е нашето бъдеще и нашата отговорност. Ако искаме бъдещите поколения  да се гордеят с европейския си дом, сега трябва да направим необходимите реформи. Още не е късно. Само с едно трябва да са наясно политическите лидери в Европа: останалият свят не ни чака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Аз не знам: тия дето казват на хората, загрижени за европейските народи "популисти" - за какви се мислят - за някакъв елит ли? Пияницaта юнкер, противоестественикът макарон, яловицата меркел, лyдата мей - ЕЛИТ ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Разбрах, че си против ЕС и всичките му институции.Питам: Ще гласуваш ли на изборите за Европейски парламент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
ах как гнъсаво четеш евангелието :))) ... типичен подривен елемент ... възпитаник на правешката партийна школа ...цитирам:------------------------------------------------------Юнкер е почетен гражданин на Трир от години и беше поканен от властите на провинцията Райнланд Пфалц на събитието да произнесе реч. Юнкер сподели, че е получил много писма, в които е критикуван заради участието си в отбелязването на годишнината, но проявява разбиране към различните мнения.Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Градът има право да си спомня за Маркс, защото, когато си спомняме и разбираме миналото, по-добре разбираме бъдещето. Карл Маркс беше философ, чийто мисли бяха насочени към бъдещето. Той трябва да бъде четен в контекста на своето време.-----------------------------------------------------ако беше в китай или рассия , вече щеше да пътуваш към трудово изправителен лагер за обида на власта по бързата процедура ... още коментари защо е бил там ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Защо вашият алкохолен вожд на брюкселските *** юнкер ходи да се кланя пред паметника на маркс в трир пред стотици камери след като той е демократ, а не комунист? Нещо логиката ти е пробита кофа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 11
Sakamano
преди 4 години
Знаем, че вас марксистите демократична Европа не ви радва. Щом сте против ЕС - не гласувайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
arbeitmachtfrei
преди 4 години
"Изкуственият интелект", роботиката, софтуера въобще - всичко това е автоматизация на труда, намаляване на разходите, но не и създаване на растеж. В краткосрочен план може да надува някои статистики и отчети, но в дългосрочен план всичко това е ДЕФЛАЦИОННО. И няма значение, че американците или китайците в момента засмукват част от печалбите, до няколко десетилетия и те ще го ***** мощно... Няма как да имаш 3 Гугъла, 5 Ейпъли, 10 Нетфликси и т.н. Тези сървиси не биха били това, което са, ако имаха реална конкуренция. А и вече при тенденциите за намаляване на населението (защото истината е, че световното население най-вероятно е по-малко, отколкото се счита и тепърва тръгва надолу) на никой не са му нужни чак толкова технологични сървиси. Вижте при компютрите и телефоните какво стана - една по една окапаха различните компании и остана няколко свръх големи играчи. Така е навсякъде. За да има всяка страна технологични и други напредничави компании, трябва да се върви в посока ДЕГЛОБАЛИЗАЦИЯ. Тогава Германия ще може да има своя Яндекс, Франция своя Байду, България - своя Сезнам... Но за елитите тепърва ще има проблеми. При следващата криза ще намалят лихвите далеч под нула и да си държиш парите в банка ще означава, че ще трябва всекидневно да губиш част от тях. Разбира се, това ще накара елитите да затегнат положението, ще има масирано законодателно настъпление на "войната срещу кеша", не изключвам дори да се създадат паралелни валути. Всичко това комбинирано с явлението "технологична безработица" ще събуди обществото и ще дойдат преломни години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
европейският съюз не е Европа и той не е нищо нашето бъдеще, нито нашата отговорност. Аз не съм против сътрудничеството и свободната търговия в Европа, аз съм против всичките централизирани антидемократични институции на европейския съюз и насроявам за закриване на комисията, парламента,посолствата и съда по правата на човека НЕЗАБАВНО. европейскияът съюз не е довел до избягването на нито една война в Европа и европейският съюз е виновен за войните в Либия и Сирия, които нямаше да избухнат без помощта на евробюрокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
majnata
преди 4 години
"Реформатор, като президента на Франция Еманюел Макрон, сам по себе си не е достатъчен, за да прокара Европа напред."Ако Макрон , Меркел , Юнкер , Туск и цялата хомодружинка не бъдат изметени , никакви промени няма да има ! Те са воденичният камък на врата на европейските народи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
Boyan Asenov
преди 4 години
Много любопитно наистина. И да не забравите да гласувате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
bigmamascandal
преди 4 години
Чудесен анализ. Дава място за размисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още