IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SST: Турски поток ще бъде изграден до края на годината

Най-сложният участък от техническа гледна точка е бил морският, твърди говорителят на компанията Саандер Ван Роотселаар

16:23 | 24.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цялото изграждане на изключително важния за диверсификацията на енергийните доставки „Турски поток“ ще бъде завършено до края на 2019 г. В това увери Саандер Ван Роотселаар, говорител на холандската компания SST, строяща морския участък на "Турски поток", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. Това е важно, защото в края на същата година изтича и договорът за доставка на газ през Украйна.

„Изграждаме „Турски поток“, който цели да транспортира природен газ от Русия през Турция към Южна Европа. Това е жизненоважна инфраструктура и за България, тъй като в края на 2019 г. изтичат договорите за доставка на газ от Украйна. Енергийният проект се развива доста бързо“, коментира той.

Компанията му отговаря за три сегмента, първият от които е изграждането на терминал в руския град Анапа, поясни Ван Роотселаар. Втората част се отнася за изграждането на 2 лъча, а третата е свързана с приемащия терминал в Турция, който е напълно завършен. Двата лъча също са завършени, добавя говорителят.

Най-сложният участък от техническа гледна точка беше морският, допълни гостът.

„В Анапа има 40 градуса наклон и самото стабилизиране на тръбата беше предизвикателство. Но се справихме с трудностите. Това беше най-трудният проект досега. Участваха най-добрите експерти“, отбеляза Ван Роотселаар.

Той коментира и спада от 18% на потреблението на газ в Турция от началото на 2019 г.

„Винаги има колебания в търсенето на газ, което важи и за Турция. Два от най-важните параметри в това отношения са икономическата ситуация и климатът. Миналата година турската икономика изпитваше трудности и зимата беше мека, което доведе до по-ниско търсене в страната". 

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Република Сръбска в Босна възнамерява да построи на своя територия разклонение на газопровода "Турски поток". Преди десетина дни пък от руския газов гигант „Газпром“ заявиха, че очакват първата доставка на газ по „Турски поток“ да се осъществи през последните десет дни на декември. „Очакваме газовите доставки по „Турски поток" да започнат до 31 декември. Морският участък на тръбопровода е напълно завършен, сухопътният участък от руска страна е готов на 100 процента, а от турска страна са завършени 73,5 процента. Очакваме през ноември да имаме пълна степен на готовност", заяви заместник-председателя на Управителния съвет на компанията Олег Аксютин.

Във видеото вижте целия разговор.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
дали е заради турски поток или щото ще строят с Линде терминала за втечнен газ вероятно а не със Шелл , или щото чистят активно хората на медведев от ръководството и вовата взима на пряк контрол нещата , или по прозаичното , иде ви дата за плащане на дивидента скоро и е възможно да не е 0,25 цента а 0,30 цента . един вид вижте ни колко сме силни и добри , което рефлектира на акциите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Неслучайно акциите на Газпром скокнаха с около над 25% само за няма и две седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още