IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow добави 150 пункта в началото на сесията*

Индексите в САЩ се насочват към пета поредна седмична загуба

16:48 | 24.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси се повишиха в началото на сесията в петък, ограничавайки като цяло негативната седмица за пазара на акции, докато търговците претеглят последните новини около търговското напрежение между САЩ и Китай. Трите основни индекса обаче са напът да отчетат поредните си седмични загуби, насочвайки се към празника на Деня на паметта в понеделник.

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши със 150 пункта, или 0,6%, до 25 651 пункта, при седмичен спад от 1,1%. Това би било петата му седмица на загуби.

Широкият индекс S&P 500 добавя 17 пункта, или 0,6%, до 2 839 пункта, напът към седмичен спад от 1,3%.

Междувременно технологичният индекс Nasdaq Composite напредна с 0,8% до 7685 пункта, но за седмицата има понижение от 2,4%.

Основните политически новини за деня бяха насочени към очевидното смекчаване на търговските напрежения между САЩ и Китай и обявената от Тереза Мей оставка като премиер на Великобритания на фона на неуспешните ѝ опити да прокара сделка за Brexit. 

По-рано днес британският премиер съобщи, че ще подаде оставка на 7 юни. Тя ще остане начело на служебно правителство до избирането на нов лидер на консерваторите. Мей очерта графика за напускането си – тя ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия на 7 юни, а в седмицата след това ще се проведе съревнование за нов лидер. 

Американският президент Доналд Тръмп пък заяви, че американските оплаквания от Huawei Technologies може да бъдат разрешени в рамките на търговско споразумение между САЩ и Китай, като в същото време нарече китайския телекомуникационен гигант „много опасен“. „Виждате какво правят те от гледна точка на сигурността, от военна гледна точка, това е много опасно“, каза Тръмп в Белия дом. „Ако постигнем сделка, мисля, че Huawei може да бъде включена в някаква форма или в някаква част от нея“, допълни той.

В икономически план анализаторите претеглят новините за поръчките за стоки за дълготрайна употреба (предназначени да издържат поне три години, като автомобили и уреди). Те спадат с 2,1% спрямо предходния месец до сезонно коригирани 248,4 млрд. долара през април, съобщиха от Министерството на търговията.

Междувременно доходността по облигациите се повиши до известна степен, след като 10-годишните облигации достигнаха най-ниската си стойност от 2017 г. по време на търговията в четвъртък, тъй като повишените тревоги за митата, наред с много други фактори, помогнаха цените на облигациите да се повишат, а възвръщаемостта да се понижи.

Възвръщаемостта по десетгодишните облигации е на ниво от 2,33%.

Пазарите в САЩ ще бъдат затворени в понеделник заради Деня на паметта.

*Актуално към 16,40 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още