IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трибунал на ООН постанови Русия да освободи задържаните украински моряци*

Трите украински кораба бяха задържани при инцидента в Керченския проток миналата година

15:57 | 25.05.19 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният трибунал на ООН по морско право постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата украински моряци, задържани миналата година при инцидента в Керченския проток, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Руската федерация трябва незабавно да пристъпи към освобождаването на 24-мата украински военни и да им позволи да се върнат в Украйна. Продължаващото лишаване от свобода, което е наложено на украинските военни е обезпокоително от хуманитарна гледна точка", заяви съдът, който следи за спазването на Конвенцията на ООН за морското право. Този документ от 1982 г. е признат от 168 страни, включително Русия, пише БТА.

Съдът също така нареди на Русия незабавно да върне на Киев трите задържани украински военни кораба.
Базираният в Хамбург трибунал постанови това по дело, заведено от Украйна през април и бойкотирано от Русия, отбелязва Франс прес. Според трибунала отсъствието на руски представители на заседанието по делото не е причина то да не бъде гледано. Той призова и двете страни да избягват действия, които могат да доведат до изостряне на ситуацията в Керченския проток.

Три украински военни кораба се опитаха да влязат през ноември миналата година в Керченския проток (който свързва Азовско с Черно море), но бяха обстреляни и пленени от руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени на съд за нарушение на границата.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., като действията на руските власти бяха определени като незаконни от Украйна и по-голямата част от страните по света, отбелязва Асошиейтед прес.

Руското външно министерство заяви днес, че предвидените от Конвенцията на ООН по морско право процедури за решаване на спорове са неприложими към инцидента в Керченския проток, предаде ТАСС.

Ситуацията можеше да се избегне, "ако беше спазен руският закон за корабоплаване в този район", заяви руското външно министерство.

Украйна уверява, че е уведомила Русия за маршрута на корабите си в близост до Керченския проток и обвинява Русия, че е нарушила международното право.

Днешното решение на съда в Хамбург "е ясен сигнал към Русия, че не може безнаказано да нарушава международното право", изрази задоволство украинската заместник-външна министърка Олена Зеркал в акаунта си във Фейсбук. Тя изрази надежда, че Москва ще изпълни решението бързо и изцяло.

Спазването на днешното съдебно решение "може да е първият знак от руските власти, че наистина са готови да сложат край на конфликта в Украйна", заяви новият украински президент Володимир Зеленски.

*Информацията е допълнена в 18,06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 17 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Западът се отрече изпървом от вярата на дедите си.После от традициите си.Тия десетилетия и от здравият разум.Няма как да се апелира и към такъв у техните агенти на влияние, преститутки и редови ***.Мисията невъзможна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Никога не е ставало въпрос за присъединяването на северен Кипър към Турция. Схващаш ли разликата. Ако Ердоган им проведе един референдум резултата ще е еднозначен. Нито един турски политик обаче не си го е и помислял. В момента текат преговори за обединяването на двете части на острова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 11
serafima
преди 4 години
Нещо за международните съдилища. От книгата на Карла дел Понти - знаете на какво ниво прокурор беше и как си направи отвод:"Близо 300 затворници, сред които жени, сърби и други славяни са били изпратени през лятото на 1999 г. от Косово в Албания, където са били хвърлени в нещо като затвор. Там хирурзи са вземали от тях органи, пише швейцарската юристка, която в продължение на 8 г. бе прокурор на Хагския трибунал. След това органите са били изпращани от летището в Тирана към клиники в чужбина, за да бъдат присадени на пациенти срещу заплащане, отбелязва Карла дел Понте в книгата си Ловът, аз и военнопрестъпниците, която излезе миналата седмица на италиански в Италия и е написана в сътрудничество с Чък Судетик, репортер на Ню Йорк Таймс. Жертвите, лишени от един бъбрек, са били затваряни в бараки, докато бъдат умъртвени заради други органи, уточнява тя. Ръководителите от средно и високо равнище на Армията за освобождение на Косово (АОК) са били всички в течение и са участвали активно в контрабандата с органи, пише Карла дел Понте. Тя не уточнява източниците си, а споменава Мисиията на ООН в Косово (ЮНМИК) и достойни за доверие журналисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 14
serafima
преди 4 години
Руснаците са ни освободили и са най- близки до нас по език и манталитет. Може ли една и съща плоча да въртите толкова години? Мен повече от Боко ме е срам щото е *** и не знае aнглийски, а Путин дори обикновените американци, като изгледат негово интервю, казват - "респект".Хайде запомнете и да спрем с тази тема - Крим съвсем законно се върна в Русия - след напълно легитимен референдум. А и той никога не е бил украински. Странно, когато Турция окупира северен Кипър, никой не и наложи санкции. Нито на Косоварите... Санкциите са измислени от щатския Господар на Европа, за да е разделена и слаба.Хайде да уредим първите два случая и ще стигнем до КРИМ. Учете история!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
В опорките ти не се ли споменава нещо за Чечня. Тя като се отдели защо сринаха Грозни с "катюшите" и измряха поне 200 000 невинни? Но понеже си много далеч от проблемите на русия, ще ти спомена само един. В пресата им се води полемика относно това дали през 2040 година мюсюлманите ще бъдат мнозинство в страната. Православната им църква се съгласи, че при сегашната раждаемост това ще се случи. Не помагат лъжливите им статистики за това, че само 10% от населението са мюсюлмани. Та така с Крим, ако ще и с Аляска пътя е ясен - мюсюлманска държава. Просто свиквай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 19
khao
преди 4 години
толлова сте тъъпи,мче не се усещате... викаш сега късия защитатава конституцията на ссср
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 14
Pyramid
преди 4 години
Той Крим и исторически е руски, доколкото Хрушчов го придава към УССР в нарушение на конституцията на СССР, който сам е оглавявал. Всецедно, БХ да хариже Кърджали на комшиите , както си знае, по юнАшки и после, те да,разправят, че градът бил техен. Грозни аналогии се натрапват, както и прецедентът с Косово, ктмвто чичо Сам раздаваше чужди територии по свой кеф но, без референдум. За Крим имаше. Над 93% -за присъединяване към Русия. Така че, свиквай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 10
Pyramid
преди 4 години
Ти май мериш със своя дефектен аршин, щом мислиш, че някой изобщо ми плаща да виждам нещата по свой начин. Това са възгледи. Тролството -от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Ти какво разбираш от международно право?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 13
majnata
преди 4 години
на трибунала на ООН същото като на тоя в Хага : https://***.youtube.com/watch?v=MWx8Qstkue8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още