IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трибунал на ООН постанови Русия да освободи задържаните украински моряци*

Трите украински кораба бяха задържани при инцидента в Керченския проток миналата година

15:57 | 25.05.19 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният трибунал на ООН по морско право постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата украински моряци, задържани миналата година при инцидента в Керченския проток, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Руската федерация трябва незабавно да пристъпи към освобождаването на 24-мата украински военни и да им позволи да се върнат в Украйна. Продължаващото лишаване от свобода, което е наложено на украинските военни е обезпокоително от хуманитарна гледна точка", заяви съдът, който следи за спазването на Конвенцията на ООН за морското право. Този документ от 1982 г. е признат от 168 страни, включително Русия, пише БТА.

Съдът също така нареди на Русия незабавно да върне на Киев трите задържани украински военни кораба.
Базираният в Хамбург трибунал постанови това по дело, заведено от Украйна през април и бойкотирано от Русия, отбелязва Франс прес. Според трибунала отсъствието на руски представители на заседанието по делото не е причина то да не бъде гледано. Той призова и двете страни да избягват действия, които могат да доведат до изостряне на ситуацията в Керченския проток.

Три украински военни кораба се опитаха да влязат през ноември миналата година в Керченския проток (който свързва Азовско с Черно море), но бяха обстреляни и пленени от руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени на съд за нарушение на границата.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., като действията на руските власти бяха определени като незаконни от Украйна и по-голямата част от страните по света, отбелязва Асошиейтед прес.

Руското външно министерство заяви днес, че предвидените от Конвенцията на ООН по морско право процедури за решаване на спорове са неприложими към инцидента в Керченския проток, предаде ТАСС.

Ситуацията можеше да се избегне, "ако беше спазен руският закон за корабоплаване в този район", заяви руското външно министерство.

Украйна уверява, че е уведомила Русия за маршрута на корабите си в близост до Керченския проток и обвинява Русия, че е нарушила международното право.

Днешното решение на съда в Хамбург "е ясен сигнал към Русия, че не може безнаказано да нарушава международното право", изрази задоволство украинската заместник-външна министърка Олена Зеркал в акаунта си във Фейсбук. Тя изрази надежда, че Москва ще изпълни решението бързо и изцяло.

Спазването на днешното съдебно решение "може да е първият знак от руските власти, че наистина са готови да сложат край на конфликта в Украйна", заяви новият украински президент Володимир Зеленски.

*Информацията е допълнена в 18,06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 26 rate down comment 13
vzhekoff
преди 4 години
Викаш - друго си е да си добре платен американски *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 34
Antikvar
преди 4 години
Поредното доказателство, че за руснаците международното право не значи нищо. Генното наследство на Златната Ордата е непреодолимо. Безнадеждни са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Това си беше чиста проба пиратско нападение. Въоръжени кораби навлизат в руски териториални води, не отговарят на позивните на бреговата охрана и не спират - и руснаците не са ги обстрелвали, макар че в такава ситуация имат право !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 35
Стоян Петров
преди 4 години
Че Крим е руски са признали Венецуела, Сирия, Никарагуа, Абхазия, Южна Осетия, Науру и ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 41
Sokratus
преди 4 години
Много неща не помниш, защото си един зле платен руски ***!Понимаеш товаришч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 31
Pyramid
преди 4 години
Трибунал срещу държава, чиито граници са нарушени в мирно време от военни кораби на деуга държава? Идва ми в повече. Демонизация, с цел отклоняване вниманието от наистина тежките вътрешни проблеми на съдещата страна. Русия сиима трески за дялане но, всеки е невинен до доказване на противното, а и не помня хората на Пиеошенко да са върнали екипажа на руския търговски кораб, арестуван близо три месеца по-рано в украински води. Грешния клон клатят, ми е думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още